A brutális vereség után a vesztes brit miniszterelnök olyan jellemzést adott legyőzőjéről, hogy azt egyetlen magyar olvasó se fogja elhinni

külföld
július 05., 10:14
photo_camera Balra Starmer, jobbra Sunak a miniszterelnökjelölti tévévitán. Fotó: PHIL NOBLE/AFP

Ezt se Orbán, se Gyurcsány nem teszi zsebre.

Olyan esemény történt a brit választások másnapján, ami minden magyar választónak szemnyitogató lehet. Megkérdezték ugyanis a Downing Street 10 alatt található rezidenciája kapujában álló Rishi Sunak bukott tory miniszterelnököt, hogy mit gondol ádáz politikai ellenfeléről, a Munkáspártot győzelemre vezető Keir Starmerről. Aki akkora diadalra vezette őket, ami konkrétan a létében fenyegeti a jobbról is szorongatott kozervatív pártot.

A baloldaliságtól szinte fizikálisan irtózó jobbos ex-miniszterelnök válasza a következő volt:

„Miközben politikai ellenfelem, Keir Starmer nemsokára a miniszterelnökünk lesz. A munkájában elért sikerei mindannyiunk sikerei lesznek. Minden jót kívánok neki és a családjának. Bármilyen nézeteltéréseink voltak is ebben a kampányban, ő tisztességes, közéleti ember, akit tisztelek. Ő és a családja is megérdemlik minden megértésünket, miközben az új életükre készülnek emögött az ajtó mögött. És miközben megbirkózik minden állások legnehezebbikével ebben az egyre bizonytalanabb világban.”

Fizikailag mindez így nézett ki a rezidencia előtt:

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

A jelenet nem valamilyen fura performanszból való, a háttérben vigyázzállásban figyelő nő Akshata Murty, Sunak felesége.