Békemissziós Kormányinfó - percről percre

július 08., 12:00

„Én helytelenítem, ha a 444-et bárhol betiltották”

A 444 oroszországi betiltásáról Gulyás azt mondta: „Én helytelenítem, ha a 444-et bárhol betiltották”. A miniszter nem tud arról, hogy egyedül a magyar kormány ellenezte volna a döntést elítélő közös uniós nyilatkozatot, de megkérdezi Szijjártó Péter külügyminisztert.

A szuverenitásvédelmi törvény előtt a miniszter azt mondta, hogy az csak a pártokra vonatkozik majd, a sajtóra nem - az Átlátszó ellen nemrég mégis vizsgálat indult. Gulyás szerint nincs itt semmi látnivaló, a szerkesztői szabadság továbbra is biztosított, de a finanszírozási háttérnek nyilvánosnak kell lennie. Az egyetlen elvárás az újságok átlátható finanszírozása, ez a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkitűzése, eljárás senki ellen nem várható.

Kérdésünkre, hogy szerinte mit jelent a sajtószabadság, a miniszter azt mondta: azt, hogy a sajtómunkások azt mondanak és kérdeznek, amit akarnak. Szerinte erre semmilyen ráhatása nem lesz a most belengetett „védelmi akciótervnek”. Gulyás hozzátette, hogy szerinte csak a 444 újságírója értékeli úgy, hogy fél évvel ezelőtt nem mondott igazat a szuverenitásvédelmi törvényről.