A magyar kormány megakadályozta, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el az oroszok lépését, amivel 81 európai médiumot tiltottak be

eu
június 26., 14:12

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatban ítélte el, hogy Oroszország szerdán betiltott 81 európai médiumot, pontosabban blokkolta az elérésüket, köztük a 444-ét.

Peter Stano, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője a Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy eredetileg közös uniós nyilatkozatot akartak kiadni a témában, de egy tagállam ellenezte azt. Emiatt Borrellnek önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot.

A 444 egy uniós intézményben dolgozó forrása lapunknak azt mondta, hogy a közös nyilatkozatot egyedül a magyar kormány ellenezte.

Orbán Viktor és Josep Borrell
photo_camera Orbán Viktor és Josep Borrell Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

Az orosz kormány június 25-étől 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozta. A médiumokat országonként fel is sorolták az orosz külügyminisztérium honlapján. Néhány szerkesztőség összeurópai médiumként került a listára. A 444.hu az egyetlen magyar híroldal, ami felkerült a tiltólistára.

Az olasz külügy elítélte a lépést, a magyar kormány egyelőre hallgat.

Kiemelt videóink