Magyar férfit tartóztattak le Norvégiában, mert feltörte egy űrcég rendszerét

külföld
július 09., 12:06

Június 27-én őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, miután a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge privát űrcég rendszerét, másolatokat készített fájlokról, és kártékony szoftvert töltött le a vállalat egyik laptopjára, írja a 24.hu a norvég közmédiára hivatkozva.

A 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely egyebek mellett új generációs hordozórakétákat fejleszt. Tor Haug, a magyar férfi ügyvédje az esettel kapcsolatban arról beszélt a norvég sajtónak, hogy ügyfele értetlenül áll a történtek előtt, és tagadja a vádakat. Azt állítja, semmi rosszat nem tett.

Amennyiben bűnösnek találják a férfit, pénzbüntetést és akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Steffen Ravnåsen norvég rendőrfelügyelő ugyanakkor nem zárta ki, hogy más bűncselekmények miatt is eljárás indulhat.

Nagyon komolyan vesszük a történteket. Jelenleg is vizsgálunk több számítástechnikai eszközt az üggyel összefüggésben. Más és ennél súlyosabb vádak is szóba jöhetnek a későbbiekben – jelentette ki. A férfi a hét végéig biztosan előzetes letartóztatásban marad. A feltételezett adatlopás Norvégia északnyugati partjainál, az északi sarkkörön túl fekvő Andoya szigetén történt, ahol tavaly novemberben nyitották meg az Andoya űrkikötőt, mely egyben az európai kontinens első űrkikötője is lett.

Kiemelt videóink