Milánó polgármestere szerint őrültség, hogy Silvio Berlusconiról neveznék el a város repterét

külföld
július 09., 19:23

Nem arat osztatlan sikert a terv, miszerint a milánói repteret Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökről és üzletmágnásról nevezik át, írja a Guardian. Matteo Salvini közlekedési miniszter szombati bejelentése szerint a polgári légiközlekedési hatóság már jóvá is hagyta a kérést, hogy nevezzék át a Malpensa repülőteret a tavaly meghalt Berlusconi tiszteletére, aki négy kormányt vezetett a Forza Italia élén.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO, -/AFP

Milánó polgármestere, Beppe Sala azzal vádolta a hatóságot, hogy az engedett a jobboldali politikusok nyomásának, miközben azt állította, hogy a döntést a milánói repülőtereket üzemeltető céggel nem egyeztették. „Őrületség, hogy Olaszországban ilyen döntést hoz egy hatósági elnök” – mondta Sala, aki korábban már megakadályozta azt a javaslatot, hogy Berlusconiról nevezzék el Milánó második számú, Linate repülőterét. „Nem értem, hogy a politika hogyan korrelál egy ilyen módszerrel” – mondta az olasz médiának.

A Guardian arról is ír hogy normális esetben egy személy halála után 10 évet kell várni, mielőtt egy közterületet elneveznének róla.

photo_camera Fotó: Twitter / Matteo Salvini

Közben a balközép Demokrata Párt ifjúsági tagozata petíciót indított, ami felszólítja Giorgia Meloni kormányát, hogy állítsa le az engedélyeztetési folyamatot. Szerintük a repülőteret inkább a „becsületesség, a tisztesség és a közszolgálat értékeit megtestesítő személyről” kellene elnevezni. „Silvio Berlusconi nem tükrözi ezeket az értékeket, amit az évek során kapott büntetőjogi ítéletek is bizonyítanak” – áll a petícióban, amit eddig 35 ezren írtak alá.

„Szégyellném magam, ha a Falcone és Borsellino repülőtérről indulva a Silvio Berlusconi repülőtéren szállnék le” – mondta a lapnak a baloldali AVS (Zöldek és Baloldaliak Szövetsége) parlamenti képviselője, hozzátéve, hogy rengeteg olyan ember van, akiről a repülőteret el lehetne nevezni, például Giuseppe Verdi zeneszerző, Alessandro Manzoni költő, Carla Fracci táncos és Alda Merini költő.

Kiemelt videóink