Szándékosan hajtott teherautójával egy templomnak egy romániai férfi Ausztriában

külföld
július 09., 04:36

Teherautóval nekihajtott egy férfi hétfőn az Alsó-Ausztria mödlingi járásában található Brunn am Gebirge osztrák mezőváros egyik templomának – közölte Johann Baumschlager osztrák rendőrségi szóvivő az MTI híre szerint. A 32 éves romániai állampolgársággal rendelkező férfi szándékosan cselekedett, ezért a vallási indíték nem zárható ki.

Baumschlager szerint a férfi nem tanúsított ellenállást elfogásakor, és azt hangoztatta, hogy az egyház tönkre tette az életét. Az imaházban komoly károk keletkeztek, omlásveszély áll fenn. A rendőrségi szóvivő szerint az elkövető többször is nekihajtott hátramenetben az épületnek.

A történtek idején hárman – egy lelkész és két másik személy – tartózkodott az imaházban, ők nem sérültek meg. A rendőrség szerint egy járókelő viszont könnyebb sérülést szenvedett.

A Kronen Zeitung osztrák lap hírportálja szerint az elkövető egy 12 tonnás teherautóval hajtott neki az Elim nevet viselő pünkösdista templomnak. A 2020 óta Ausztriában élő román férfi Bécsből menet közben több járművet is súrolt teherautójával. A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, és kihallgatja. Nem zárható ki, hogy kábítószer, illetve alkohol behatása alatt állhatott.

A nyomozást kezdetben ugyan a tartományi nyomozóhivatal indította az ügyben, időközben azonban azt átvette az állambiztonsági és szélsőségek elleni küzdelemmel foglalkozó tartományi hivatal (LSE). Az érintett férfi már néhány hete is feltűnően viselkedett a pünkösdista templomban, ahol széttépett egy Bibliát. Az Elim pünkösdista közösség honlapján található információk szerint a közösséget Romániából származó egykori politikai menekültek alapították az 1980-as években.

Kiemelt videóink