Mérgező fémeket találtak az Európai Unióban is kapható tamponokban

egészség
július 10., 11:59

Több fajta mérgező fémet, például arzént, ólmot és kadmiumot találtak világszerte népszerű tamponmárkák termékeiben, derül ki Berkley Egyetem friss kutatásából. Bár a mérgező fémek kis mennyiségben mindenütt jelen vannak, a tanulmány szerint a menstruáló nők nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, ha ezeket a termékeket használják.

A menstruáló nők ötven-nyolcvan százaléka használ tampont, tehát a probléma sokakat érinthet.

A kutatók tizennégy márka harminc fajta tamponjában kerestek többek közt arzént, kalciumot, kadmiumot, kobaltot, krómot, rezet, vasat, higanyt, nikkelt, ólmot és cinket - az összes keresett anyagot megtalálták az összes mintában. A tanulmány szerzői anonimizálták az adatokat. Bár az Egyesült Államokban és az Európai Unióban kapható, a saját márkás bolti és a márkás, az organikus és a nem organikus tamponok között volt némi különbség, a vizsgálatok nem találtak olyan márkát, amiben jelentősen kevesebb fém lett volna, mint a többiben. A nem organikusként árult tamponokban több volt az ólom, míg az organikusokban az arzén volt túlsúlyban.

Még nem egyértelmű, hogy a fémek hozzájárulnak-e bármilyen egészségkárosodáshoz, a kutatók szerint ehhez további vizsgálatokra van szükség. Az viszont már tudható, hogy a fémek növelhetik a demencia, a meddőség, cukorbetegség vagy a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, károsíthatják a májat, az agyat, a vesét, a szív- és érrendszert, az idegrendszert és a hormonrendszert, és a várandós nők egészségét és a magzatok fejlődését is befolyásolhatják.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a mérgező fémek már a gyártás előtt vagy bizonyos gyártási folyamatok során is bekerülhettek a felhasznált anyagokba. (Telex)

Kiemelt videóink