Meghalt Donáth László

GYÁSZ
július 11., 14:52

Életének 69. évében váratlanul meghalt Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő. A gyászhírt a család juttatta el a Népszavához.

Donáth teológusként 1979-ben szerzett diplomát, majd Budapesten, Miskolcon, Ózdon és Sajókazán is dolgozott evangélikus lelkészként. A csillaghegyi gyülekezethez 1988-ban került. Egy évvel később részt vett a Történelmi Igazságtétel Bizottság kegyeleti bizottságában, és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjának választották.

1994 és 2010 között a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként ült a parlamentben, de a pártba nem lépett be. Mandátumát az egyik óbudai egyéni választókerületben szerezte. 2010-ben a II. kerületben indult, de kikapott a fideszes Balsai Istvántól.

Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselõ.
photo_camera Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselõ. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Donáth ellen 2019-ben a református szeretetház egyik alkalmazottja feljelentést tett szexuális zaklatás miatt. Donáth tagadta a vádakat. Az ügyben idén januárban született meg a másodfokú ítélet, ami a szeméremsértés vádja alól felmentette Donáthot, testi sértés miatt viszont bűnösnek találta.

Édesapja Donáth Ferenc politikus, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottja volt. Három gyermeke született. Egyik lánya, Anna szintén politikus lett. A Momentum EP-képviselője és elnöke is volt.

Kiemelt videóink