A Hamász katonai vezetőjét támadta, de legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás

külföld
július 13., 15:03

Egy izraeli légicsapás legalább 71 palesztint ölt meg szombaton Gázában, egy kijelölt humanitárius övezetben – írja a Reuters az enklávé egészségügyi minisztériumának tájékoztatása alapján. A támadás célpontja Izrael szerint a Hamász katonai vezetője, Mohammed Deif volt. A Hamász közleménye szerint viszont ez az izraeli állítás hamisak, és csak a támadás igazolására irányul.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Deif elleni csapás célpontja Rafa Szalama, a Hamász Khan Júniszi Brigádjának parancsnoka is volt. Őket kettejüket nevezték a kilenc hónapja tartó gázai háborút kiváltó október 7-i támadás két kitervelőjének. Deif eddig hét izraeli merényletet élt túl, legutóbb 2021-ben, és évtizedek óta Izrael legkeresettebb személyek listájának élén áll, több tucat izraeli haláláért tartják felelősnek öngyilkos merényletekben.

Egy katonai tisztviselő egy online tájékoztatóján újságíróknak azt mondta, hogy a terület nem sátorkomplexum volt, hanem a Hamász által működtetett műveleti tábor, és hogy több fegyveres is ott volt, akik Deifet őrizték. Nem világos, hogy Deifet megölték-e, „még mindig ellenőrizzük és ellenőrizzük a csapás eredményét” – mondta a tisztviselő.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71 palesztin halt meg a csapásban, és 289-en megsebesültek, ami hetek óta a leghalálosabb áldozatszám. Az al-Mawasi, ahol a támadás történt, egy kijelölt humanitárius terület. Az izraeli hadsereg többször is felszólította a palesztinokat, hogy ide menjenek, miután más területekről evakuálási parancsot adtak ki.

photo_camera Fotó: EYAD BABA/AFP

A csapás sebesültjei közül sokakat a közeli Nasszer kórházba szállítottak, amely a kórházi tisztviselők szerint túlterhelt volt és már nem volt képes működni az izraeli offenzíva intenzitása és az orvosi ellátmány akut hiánya miatt.

Az izraeli hadsereg közzétett egy légifotót a helyszínről, amelyet a Reuters nem tudott azonnal ellenőrizni, és amely szerint „terroristák bújtak el a civilek között”. „A csapás helyszíne egy fákkal és több épülettel körülvett nyílt terület volt” – áll a közleményben.

Az izraeli védelmi miniszter hivatala közölte, hogy a „gázai fejlemények” fényében különleges konzultációkat folytat. Nem volt világos, hogy a csapás milyen hatással lesz a Dohában és Kairóban folyó tűzszüneti tárgyalásokra.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő nem erősítette meg, hogy Deif jelen volt-e, és képtelenségnek nevezte az izraeli vádakat. „Minden mártír civil, és ami történt, az a népirtó háború súlyos eszkalációja volt, amelyet az amerikai támogatás és a világ hallgatása támogat” – mondta Sami Abu Zuhri.

Kiemelt videóink