Az egyetemisták majdnem fele tartósan külföldre költözne

belföld
július 13., 20:38

A most hétvégén zajló EFOTT-on mutatták be az Aktív Fiatalok Magyarországon felmérés eredményeit, a kutatás 2011 óta ötödször vizsgálta a magyar egyetemisták közéleti-politikai attitűdjét. Idén 805 egyetemisták kérdeztek meg a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a HÖOK közös kutatásában.

A felmérés szerint a fiatalok 45 százaléka fontolgatja a tartósan külföldre költözést, ami kifejezetten magas, a kutatás készítői szerint rekord közeli érték. 2015-ben a megkérdezettek 37 százalék, 2019-ben 33 százalék volt ez az arány. Hogy mikor és milyen értékkel volt a csúcson, az nem derül ki az MTI tudósításából. Enyhén, de tovább nőtt a Magyarországon kívüli tanulási szándék is: jelenleg a hallgatók közel egynegyede szeretne külföldön tanulni.

A kutatás megállapította: a magyar egyetemisták többet beszélgetnek közéleti kérdésekről, politikáról otthon családi körben, valamint barátaikkal, ismerőseikkel, mint korábban bármikor. A hallgatók politikai részvételében jelentős növekedés látható: míg 2019-ben 43 százalékuknak nem volt semmilyen részvétele, 2024-re ez az arány 30 százalékra csökkent. Érdemi az emelkedés a tiltakozó petíciók, a pénzadományozás, a tüntetés és a bojkott esetében. A 2024-es aktivizmus a 2010-es évek elején mérthez hasonlatos.

A fiatalok az anyagi helyzetüket jellemzően jónak értékelik, így egyre többen hajlandóak pénzt is adományozni a számukra fontos ügyekre.

A felmérés a hallgatók értékpreferenciáit is vizsgálta. Az azonos neműek házasságát a hallgatók 72 százaléka támogatja, a konzervatív anya-apa szerepfelfogást ugyanakkor csak 6 százalékuk. A fiataloknak csak 23 százaléka gondolja azt, hogy nem politikai programokra, hanem erős kezű vezetőre van szükség, míg a migrációs politika szigorítását egynegyedük tartja kívánatosnak. Ez utóbbi esetben különösen nagy az attitűdök eltérése a baloldali és a jobboldali gondolkodású egyetemisták között: míg az önmagukat jobbra sorolók 44, a baloldaliak 12 százaléka ért inkább vagy nagyon egyet az állítással. (MTI)

Kiemelt videóink