Egy német városban betiltottak egy kézjelet, ami túlságosan is hasonlított egy török szélsőjobbos kézjelhez

külföld
július 14., 19:27

Betiltották az osztályteremben használatos, csendre intő kézmozdulatot az észak-német Brémában, mivel az nagyon hasonlított egy szélsőjobboldali török mozdulathoz. A „néma róka” néven ismert kézmozdulatot többnyire a tanárok szokták használni, mikor szeretnék, hogy az elkalandozó diákok az órára figyeljenek.

photo_camera Ez a botrány is egy focimeccsen élesedett ki. Fotó: Thilo Schmuelgen/REUTERS

A „farkasköszöntés” néven ismert gesztus a Szürke Farkasok néven ismert, közel húszezer tagot számláló keményvonalas iszlamista csoport sajátja. A Szürke Farkasokat a 70-es évek óta vádolják robbantásos merényletek elkövetésével.

A mozdulat körüli konfliktus azután éleződött ki, hogy a törökök a foci-Eb-n júliusban legyőzték az osztrákokat, az UEFA pedig vizsgálatot indított a két gólt szerző Merih Demiral gólöröme miatt. A török focista ugyanis farkasköszöntéssel ünnepelt, mire a német vezetés beidézte a török nagykövetet a külügyminisztéirumba.

Merih Demiral az Ausztria elleni második gólját farkasjellel ünnepli Lipcsében 2024. július 2-án.
photo_camera Merih Demiral az Ausztria elleni második gólját farkasjellel ünnepli Lipcsében 2024. július 2-án. Fotó: Hendrik Schmidt/dpa via AFP

A Német Pedagógusszövetség elnöke arra biztatta a tanárokat, hogy az iskolákban nagyobb érzékenységgel használják a mozdulatot, és adott esetben próbálják meg más módszerrel lecsitítani a tanulókat. Ez azért is fontos, mert Németországban mintegy 3 millió török nemzetiségű ember él, akik az ország legnagyobb etnikai kisebbségét alkotják. (Guardian)

Kiemelt videóink