Trump: Azonnal éreztem, hogy a golyó átszakítja a bőrömet

külföld
július 14., 10:26

Még csak néhány perce beszélt, épp a bevándorlás témájánál tartott, és pont egy kivetítő felé fordult Donald Trump, mikor „három pukkanás” hallatszott.

Trump megérintette a jobb fülét, gyorsan leereszkedett a földre, majd a rávetették magukat a titkosszolgálat emberei, hogy testükkel védjék őt.

„Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot, lövéseket hallottam. Azonnal éreztem, hogy a golyó átszakítja a bőrömet. Nagyon vérzett, így már akkor rájöttem, mi történt”írta később Trump a közösségi médiában.

photo_camera Fotó: REBECCA DROKE/AFP

Trump nagyjából egy percig volt a földön, közben sikoltozások és újabb lövések hangja hallatszott, majd egy hang közölte az elnökkel és védelmével, hogy a támadót leszedték – írja a Politico.

Trump ekkor felállt, a füléből vörös csíkokban folyt a vér, az emberei támogatták. Azonnal le akarták vinni a színpadról, de a mikrofonon keresztül hallatszott, hogy Trump azt mondja, „hadd vegyem fel a cipőmet”, majd kérte, hogy várjanak.

Ezután következett az a drámai pillanat, mikor a sérült Trump az öklét felemelve azt kiabálja, „harcolj, harcolj”, illetve „USA, USA”. Az elnököt ezután egy terepjáróba ültették, és egy közeli kórházba szállították.

A gyűlés résztvevői közül egy ember meghalt – őt a fején érte a lövés -, és ketten súlyosan megsérültek. Az egyik sérült Ronny Jackson texasi képviselő unokaöccse volt, aki az elnöktől jobbra állt. Neki a nyaka vérzett, miután eltalálta a golyó. A hatóságok az áldozat és a súlyos sérültek nevét nem közölte, csak annyit, hogy férfiakról van szó.

A BBC megtalálta azt a férfit, aki állítása szerint percekkel a lövés előtt felfedezte a támadót, és szólt is a rendőröknek, de nem történt semmi. Greg Smith kívülről hallgatta a beszédeket.

„Észrevettük, hogy egy fickó medve-kúszásban halad a tetőn, 15 méterre tőlünk. Puskája volt, tisztán láttuk a puskáját.”

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Trump ekkor már öt perce színpadon volt, Smith-ék pedig 3-4 percen át próbáltak szólni a rendőröknek. „Rámutattunk, a rendőrök a földön rohangáltak. Nem tudták, mi történik.” Valószínűleg a tető lejtése miatt nem látták a támadót. Smith nem érti, hogyhogy nincs minden tetőn ott a titkosszolgálat, illetve hogy hagyhatták tovább beszélni Trumpot. „Ez egy 100 százalékos biztonsági hiba volt.” Nem sokkal később dördültek a lövések.

Az AP szerint az amerikai titkosszolgálat vizsgálja, milyen mulasztások történtek, és hogyan tudott egy AR típusú puskával felfegyverzett ember elég közel kerülni ahhoz, hogy megsebesítse Trumpot. A ház ugyanis, ahonnan lőtt, 120-150 méterre, vagyis „döbbenetesen közel” volt a helyszínhez. Mike Johnson republikánus házelnök közölte, bizottsági meghallgatásra rendelték be a titkosszolgálat igazgatóját, Kimberly Cheatlet, és más illetékeseket. Az FBI szerint a 20 éves Thomas Matthew Crooks próbált merényletet elkövetni a volt elnök ellen.

Mikor a fegyveres a tetőn mászott, Trump öt perce volt a színpadon. Smith azt is látta, mikor lelőtték a támadót. „Felmásztak a tetőre, ráfogták a fegyverüket, meggyőződtek róla, hogy halott.”

A gyűlésen nagyjából 15 ezer ember vett részt, a lövések eldördülése után pedig elég nagy volt a káosz. „A titkosszolgálat ráugrott az elnökre, a tömeg pedig azonnal a földre borult” – mondta a CNN-nek Dave McCormick republikánus szenátorjelölt, aki az első sorban ülve nézte végig a támadást.

photo_camera Fotó: TAKAYUKI FUCHIGAMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Neki is hamarosan a színpadon kellett volna lennie, Trump felhívta, majd egy perccel később hallotta a hét vagy nyolc lövést. Azt nem tudta beazonosítani, milyen irányból támadták meg az elnököt.

Dan Meuser republikánus képviselő is az első sorban ült, a halálos lövést kapott nézőtől legfeljebb 6 méterre.

„Mindenki elkezdett sikoltozni, orvosért kiáltoztak. Őszintén szólva véres jelenet volt.”

Nagyon gyors volt a tűzharc, számára a második vagy harmadik lövés után lett nyilvánvaló, mi történik, de azt hirtelen nem lehetett tudni, hogy honnan és hányan támadnak.

„Sokan nagyon bepánikoltak, de szerencsére egy kis idő után megnyugodtak, különösen, amikor Trump elnök felállt és felfelé emelte a hüvelykujját. Ez egy kicsit megnyugtatta a tömeget.”

„Sokan azt hitték, hogy tűzijáték robban, én azonnal tudtam, hogy lövések voltak” – erről már Joseph Meyn sebész beszélt, aki életében először vett részt Trump-gyűlésen. A pódiumtól jobbra állva Trump beszédét vette fel a telefonjával, és éppen a tömeget pásztázta, mikor két-három másodperc alatt eldördültek a lövések. Ő hét lövést számolt össze.

Visszanézett abba az irányba, ahonnan a lövések jöttek. „Láttam, hogy egy embert a lelátón közvetlenül a fején találta el a lövés. Azonnal meghalt. Volt egy nő, aki az alkarján sérült meg, de nem volt kritikus a sérülése.”

Odament, hogy megnézze, tud-e segíteni a nőnek, de akkor már ott volt egy másik orvos. Ezután segített kivinni a férfi holttestét a lelátóról. „A testet a lelátó mögötti sátorba vitték.”

A Trump előtt felszólaló Rico Elmore is a kordonon átugorva próbált segíteni az egyik sérültnek, akit nem ismert: „a kezemet a fickó fejére tettem, aki erősen vérzett”.

A tömeg olyan sűrű volt, hogy percekbe telt, mire megérkezett az orvosi segítség.

A támadást elítélte Joe Biden amerikai elnök is, aki telefonon beszélt Trumppal. A jelölt védelmét megerősítik. Később közleményt adott ki ifjabb Donald Trump, aki szerint apja „remek hangulatban van”, majd Trump kampánystábja közzétett egy felvételt, amin látszik, hogy Trump saját lábon hagyja el a repülőt, ami a New Jersey állambeli Newarkban landolt.

Kiemelt videóink