A múlt heti tragédia után csaknem ezer barnamedvét lőhetnek ki két év alatt Romániában

külföld
július 15., 19:54

Rendkívüli ülést tartott a román képviselőház, miután egy barnamedve múlt héten magával hurcolt és megölt egy 19 éves lányt a Bucsecs-hegység népszerű turistaútjánál.

A most elfogadott jogszabály szerint a medveállomány túlszaporodo

tt, így idén és jövőre is 426 barnamedvét lehet kilőni, évente 55 alkalommal pedig „sürgősségi kilövésre” is engedélyt adtak. Ilyen akkor fordulhat elő, ha máshogy nem lehet emberéletet megóvni.

Vannak korlátozások: a két évesnél fiatalabb bocsokat nevelő anyamedvéket és a domináns hímeket nem lehet kilőni. 2026-tól a medvepopuláció alakulásának függvényében döntenek a kilőhető állatok számáról.

A tervezetet Tánczos Barna RMDSZ szenátor dolgozta ki, és a szenátus már elfogadta. Most már csak az államfő aláírására vár.

A populációszabályozó célú medvevadászatot 2016-ban tiltották be. Az újbóli engedélyezése ellen civil szervezetek tiltakoznak, azt állítva, hogy a múlt heti tragédiát csak ürügyként használják az „öncélú, védett állatok életét szórakozásból kioltó” trófeavadászat újraindítására, ahelyett, hogy természetes élőviláguk megvédésével előznék meg a Romániában is védett fajnak számító medvék megjelenését lakott településeken.

(MTI)

Címlapi kép: Andrei Pungovschi/AFP

Kiemelt videóink