Dőlnek a napi melegrekordok, de szerdán érkezik egy legyengült hidegfront

időjárás
július 15., 06:16

A met.hu adatai szerint újabb melegrekordok dőltek meg szombaton. Július 13-án Körösszakálon 40,6 fokig melegedett fel a levegő, amely új országos, legmagasabb napi maximum hőmérséklet rekord. A korábbi rekord 38,2 fok volt, melyet Tokajon mértek 1991-ben.

Dunaújvárosban 25,6 fokkal új országos, legmagasabb napi minimum hőmérséklet rekord született. A korábbi országos rekord 24,2 fok volt, melyet Budapest Széchenyi-hegyen, 1991-ben és Szeged belterületen 1894-ben.

De nemcsak az ország, a főváros rekordja is megdőlt: Ferihegyen és Lágymányoson 24,6 fokos hőmérsékletet mértek legmagasabb napi minimum hőmérsékletben. Korábban ez 24,2 fok volt 1991-ben.

Egy árnyalattal hűvösebb lesz

Van esély a további rekordokra, ugyanis ezen a héten is folytatódik a kánikula. Az idokep.hu előrejelzése szerint hétfőn a napos időben helyenként, a vasárnapinál kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A légmozgás csak zivatarok környezetében támadhat fel, legfeljebb keleten lehet egy-egy élénk északkeleti lökés. Hajnalban 17 és 25, napközben 32 és 39 fok között alakul a hőmérséklet, ismét a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Kedden 33-41 fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A szél ismét leginkább zivatarok környezetében erősödhet meg.

Szerdán egy legyengült hidegfront ugyan elérhet bennünket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még így is 30-38 fok között alakulnak majd a csúcsok, északnyugaton lehet elviselhetőbb a meleg. Akár erős széllökések is előfordulhatnak, a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Csütörtökön virradóra sem számíthatunk még felfrissülésre, a meleg éjszakát 31-38 fokos nappal követi majd. Az északi-északkeleti szél megélénkülhet, helyenként ezen a napon is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Pénteken már csak 30-36 fokos kánikula ígérkezik.

Kiemelt videóink