Először oltottak be ázsiai elefántot herpeszvírus ellen

ÁLLAT
július 15., 12:58

Először oltottak be ázsiai elefántot herpeszvírus (EEHV) ellen a houstoni állatkertben. A legtöbb fogságban tartott ázsiai elefánt ebben a betegségben pusztul el.

Tess, a 40 éves nőstény elefánt kapta a teszt mRNA-vakcinát júniusban. Az eredetileg embereknél használatos vakcinát Paul Ling, a Baylor Orvostudományi Főiskola kutatója kísérletezte ki elefántokra, célja, hogy növelje az elefántok immunitását a vírussal szemben.

A kutató szerint a kiselefántok még megfelelő immunitással születnek, ugyanis az anyjuk feltehetően hordozta a vírust, de ez az immunitás az idő előrehaladtával gyengül, ezért van szükség az oltásra.

Az mRNS vakcina felépítésében hasonló a világjárvány idején embereken alkalmazott Covid-19 vakcinákhoz, és célja, hogy megakadályozza a fiatal ázsiai elefántok súlyos megbetegedését és az EEHV okozta halálozást. A vírus halálos vérzéses betegséget okozhat az ázsiai elefántoknál, hasonlóan az ebola emberre gyakorolt hatásaihoz. Csak ebben a hónapban két elefánt halt meg a vírus miatt a dublini állatkertben, de a chesteri, melbourne-i és a zürichi állatkertben is több ázsiai elefánt elpusztult. A tünetekkel rendelkező egyedek 70 százaléka hal bele a betegségbe. (Guardian)