Így fotózták le testközelből a Trump elleni merényletet

fotó
július 15., 13:39

A Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet pillanatok alatt beírta magát a történelemkönyvekbe. Viszont amíg a Kennedy elleni támadásról csak távolról felvett, zajos filmfelvételek készültek, Abraham Lincoln 1865-os meggyilkolásáról pedig maximum fametszetek születhettek a korabeli újságokba, addig a hétvégi eseményekről az első sorból tudósítottak a legnagyobb amerikai újságok és hírügynökségek fotósai.

Az AP fotóriportere, a Pulitzer-díjas Evan Vucci készítette talán a legikonikusabb képet, az amerikai zászló előtt öklét magasba emelő, vérző fülű exelnökről. Vucci hallotta a bal válla felett elsuhanó lövéseket, és egyből tudta, hogy mit kell tennie:

„Ez egy olyan pillanat a történelemben, amit dokumentálnod kell, ugye? [...] Fotósként ott kell lenned. Nem írhatok róla később. Nem mehetek vissza az időben, hogy újracsináljam. Végezni kell a munkádat.”

- nyilatkozta a Daily Beast-nek.

link Forrás

Nem érdekelte a saját biztonsága vagy hogy mi történik körülötte, csak arra figyelt, hogy megörökítse a történéseket. Veterán fotósként tudhatta, hogy a tőle távolabbi lépcsőn fogják lekísérni a testőrök Trumpot, ezért a kaotikus helyzetben kollégáival együtt hidegvérrel szaladt át a színpad előtt, hogy elkészíthesse a híressé vált fényképét.

Egyébként ő volt az, aki 2008-ban lefotózta azt az iraki újságírót is, aki hozzávágta a cipőjét az akkori elnökhöz, George W. Bushoz.

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Doug Millsnek, a New York Times fotósának sikerült megörökítenie a volt elnök feje mellett elsüvítő egyik lövedéket is. Az újság videójában beszélt arról, hogy sosem gondolta volna, hogy valaha ilyen helyzetbe kerül, pedig már 1983 óta tudósít a Fehér Ház és az elnökök környezetéből.

Éppen fényképezett akkor is, amikor hallotta a lövéseket, ezért folyamatosan az exponáló gombon tartotta az ujját, habár akkor még nem tudta, hogy mi fog történni. És mivel nagyon rövid, 1/8000-es záridővel fotózott, az egyik felvételen látható a lövedék által húzott csóva is.

link Forrás

Az egyik legizgalmasabb videófelvételt a Washington Post fotósának, Jabin Botsfordnak a testkamerája rögzítette. Nem ritka jelenség, hogy a fotósok social médiás tartalomgyártás miatt GoPro kamerákkal veszik fel a munkájukat, de arra valószínűleg Botsford sem számított, hogy egy átlagosnak tűnő kampányeseményről videójátékba illő jeleneteket fog rögzíteni.

Látszik is a videón, ahogy a fotós 6 óra után nem sokkal még a színpad körül pásztáz érdekes szögek után kutatva, rá 3 percre pedig már a testőrök és géppisztolyos rendőrök által kísért Trumpról próbálnak minél jobb fényképeket készíteni egy zűrzavaros és túlfűtött szituációban.

Címlapkép: részlet a Washington Post videójából

Kiemelt videóink