A japán kormányfő bocsánatot kért az 1948 és 1996 közötti kényszersterilizációk áldozataitól

külföld
július 17., 12:47

Kisida Fumio japán kormányfő bocsánatot kért az áldozatoktól egy mára elavult eugenikai törvény miatt, amely 1948 és 1996 között több ezer ember kényszersterilizálásához vezetett a szigetországban.

A japán legfelsőbb bíróság július elején úgy döntött, a törvény alkotmányellenes volt, és az áldozatok kártérítési igényeire nem lehet 20 éves elévülési időt alkalmazni.

„A kormány felelőssége rendkívül súlyos ennek az eugenikus törvénynek a végrehajtásában. A kormány nevében őszintén bocsánatot kérek” – mondta Kisida Fumio, meghajolva az áldozatok és jogi képviselőik, támogatóik egy százfős csoportja előtt.

Azt is megígérte, hogy további lépéseket tesz, hogy az áldozatok a 2019-ben bejelentett, túl alacsonynak ítélt 3,2 millió jen (7 millió 326 ezer forint) kifizetésen felül további kártérítést kapjanak. A legfelsőbb bíróság állásfoglalása óta csak Kisida kért bocsánatot közvetlenül az áldozatoktól.

Kisida Fumio japán miniszterelnök (jobbra) átveszi a kényszersterilizációs per felpereseinek felszólító levelét a miniszterelnök tokiói irodájában 2024. július 17-én.
photo_camera Kisida Fumio japán miniszterelnök (jobbra) átveszi a kényszersterilizációs per felpereseinek felszólító levelét a miniszterelnök tokiói irodájában 2024. július 17-én. Fotó: STR/AFP

A kormány adatai szerint az eugenikai törvény értelmében 16 500 embert sterilizáltak erőszakkal. A hatóságok szerint további 8500 embert sterilizáltak beleegyezésükkel, bár az ügyvédek szerint a rájuk nehezedő nyomás miatt valószínűleg „de facto kényszerítették” őket erre a beavatkozásra.

A műtétek száma az 1980-as és 1990-es években nagy mértékben csökkent, mielőtt a törvényt végül 1996-ban hatályon kívül helyezték. Japán történelmének ez a sötét korszaka ismét reflektorfénybe került, amikor 2018-ban egy hatvanas éveiben járó nő beperelte a kormányt egy 15 éves korában elvégzett műtét miatt, megnyitva az utat a hasonló perek előtt. (MTI)