Szupercsípős chipsek miatt kerültek kórházba tokiói diákok

élelmiszer
július 17., 10:28

Tizennégy tokiói középiskolást szállítottak kórházba, miután kedden „szuper csípős” („super spicy”) burgonyachipset ettek – közölte a rendőrség.

A helyi média szerint kb. 30 diák ette meg a chipseket, miután egyikük szórakozásból bevitte az iskolába, és hamarosan néhányan hányingerre és heves fájdalomra panaszkodtak a szájuk körül, ami miatt sürgősen hívták a mentőket és a rendőrséget.

A kórházba szállított 13 lány és egy fiú eszméleténél volt, a jelentések szerint kisebb tünetekkel küzdöttek.

Az Isoyama Corp., a rágcsálnivalót gyártó cég közleményt adott ki, amiben elnézést kért a vásárlóktól „minden kellemetlenségért”, és gyors felépülést kívánt a diákoknak. Az iskola és a cég egyelőre nem válaszolt a BBC kérdéseire, de a cég honlapja tele van figyelmeztetésekkel azoknak, akik esetleg megkóstolnák a chipseket. „Megtiltják” a 18 éven aluliaknak, hogy az „R 18+ curry chips” nevű chipset fogyasszák, mivel az nagyon csípős, és még azokat is figyelmeztetik, akik szeretik a csípős ételeket, hogy „óvatosan fogyasszák”, mert „olyan csípősek, hogy fájdalmat okozhatnak”.

photo_camera Forrás: Isoyama Corp

A csípősséget az Északkelet-Indiában termesztett, erős „szellemchili” adja, amit bhut jolokia néven ismernek. Bár Indiában és máshol is használják receptekben, a világ legcsípősebb chilijei között tartják számon.

A japán cég egyébként azt tanácsolja az embereknek, hogy „ne egyék meg a chilit, amikor egyedül vannak”, és azt írják, hasmenést okozhat, ha „mértéktelenül” fogyasztják. A cég honlapja szerint a magas vérnyomással és gyenge gyomorral rendelkezőknek „teljes mértékben tilos” a chipsek fogyasztása, és akinek vágásnyomok vannak az ujjaikon, legyenek óvatosak a csomagok kinyitásakor. A „félénk vagy túlságosan ijedt” embereket szintén lebeszélik a rágcsálnivaló kipróbálásáról. (BBC)

Kiemelt videóink