2 millió forintnyi kártérítést fizethet egy olasz újságíró Giorgia Meloninak, mert kigúnyolta a termete miatt

külföld
július 18., 17:59

Egy milánói bíróság arra kötelezett egy olasz újságírót, hogy fizessen 5000 eurót, azaz nagyjából 2 millió forintnyi kártérítést Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, amiért a közösségi médiában közzétett bejegyzésében gúnyt űzött a magasságából, írja a Reuters.

Giorgia Meloni
photo_camera Giorgia Meloni Fotó: MARCO ZAC/NurPhoto via AFP

A milánói Giulia Cortese visszamenőleg 1200 eurós, nagyjából félmillió forintos felfüggesztett pénzbírságot is kapott, miután 2021 októberében, egy évvel Meloni kormányának hatalomra kerülése előtt is gúnyolódott már a politikuson.

Az ítéletre Cortese az X-en reagált, szerinte

„Olaszország kormányának komoly problémája van a véleménynyilvánítás szabadságával és az újságírói véleménykülönbséggel”.

Meloni, akinek szélsőjobboldali Testvérek Olaszországért pártja akkoriban ellenzékben volt, azt sérelmezte, hogy Cortese egy róla készült, a néhai fasiszta vezető, Benito Mussolini képével a háttérben megjelentetett fotót tett közzé.

Cortese egy későbbi tweetjében úgy fogalmazott, hogy

„Nem ijesztesz meg, Giorgia Meloni. Elvégre csak 1,2 méter magas vagy. Még csak nem is látlak.”

Meloni magasságát egyébként 158 és 163 cm közé teszik a különböző oldalak.

Cortese csütörtökön az X-en angol nyelven írt, sérelmezve, hogy nehéz idők járnak a független újságírókra Olaszországban. „Reméljük, hogy jobb napok jönnek. Nem adjuk fel!” – tette hozzá.

Meloni ügyvédje azt mondta, a miniszterelnök jótékonysági célra ajánlja fel a kártérítést. Az olasz miniszterelnök számára nem újdonság újságírókat állítani bíróság elé. Tavaly egy római bíróság 1000 euróra, valamint a jogi költségek kifizetésére kötelezte Roberto Saviano bestsellerírót, aki 2021-ben a televízióban megsértette őt az illegális bevándorlással kapcsolatos kemény álláspontja miatt.

Kiemelt videóink