Tizenhárman haltak meg a bangladesi tüntetéseken

külföld
július 18., 22:00

Tizenhárom ember halt meg, amikor több ezer botokkal és kövekkel felfegyverkezett diák csapott össze fegyveres rendőrökkel a bangladesi Dakkában csütörtökön, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: -/AFP

A hatóságok leállították a mobilinternet-szolgáltatások egy részét, hogy megpróbálják megfékezni a zavargásokat, amiknek a héten már legalább 19 halálos áldozatuk volt. Szemtanúk szerint több százan megsérültek, amikor a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta szét a tüntetők csoportjait, akik járműveket, rendőrségi állásokat és más létesítményeket gyújtottak fel.

Az országos szintű elégedetlenséget a fiatalok közötti magas munkanélküliség váltotta ki, és most a legnagyobb azóta, hogy Sheikh Hasina miniszterelnököt az év elején újraválasztották. Az ország 170 millió lakosának közel ötöde munkanélküli, vagy nem fér hozzá az oktatási rendszerhez.

A tüntetők fő követelése, hogy az állam ne szüntesse be a kormányzati állások 30%-át azok számára, akik az 1971-es pakisztáni függetlenségi háborúban harcoltak. Hasina kormánya 2018-ban eltörölte a kvótarendszert, de a múlt hónapban a Legfelsőbb Bíróság visszaállította azt. A kormány fellebbezett az ítélet ellen, amit augusztus 7-én tárgyal a bíróság.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön önmérsékletre szólított fel minden oldalt, és sürgette a hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden erőszakos cselekményt, és vonják felelősségre az elkövetőket – közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

„A főtitkár bátorítja a fiatalok érdemi és konstruktív részvételét a Bangladesben zajló kihívások kezelésében. Az erőszak soha nem lehet megoldás” – mondta Dujarric újságíróknak.

A csütörtöki halálesetek közül legalább 11 Dakkában történt. A főváros fő egyetemi kampuszán zajlottak a legsúlyosabb országos tüntetések, de a város más részein is demonstrációk voltak. Szerdától határozatlan időre bezárták az összes állami és magánegyetemet, és a biztonsági erőket a kampuszokra vezényelték a rend fenntartására.

Kiemelt videóink