Rajongva fogadták Trumpot a jelölőgyűlésen, aki szokatlanul békülékeny hangot ütött meg az elején

külföld
július 19., 06:47

Drámai beszámolót tartott az ellene elkövetett merényletről Donald Trump a Republikánus Párt jelölőgyűlésén, ahol hivatalosan is elfogadta a jelöltséget.

Felidézte, hogy a múlt szombati gyűlésen a beszéde közben egy hangos suhogást hallott, érezte, hogy valami nagyon erősen eltalálta a jobb fülénél. „Azt mondtam magamban, hű, mi volt ez? Ez csak golyó lehetett.”

Trump arról beszélt, a „Mindenható Isten kegyelméből van most ott”, és mikor azt mondta, „nem kellene itt lennem”, a tömeg azt skandálta válaszul, hogy „de igen, itt vagy!”.

Miközben mögötte, a képernyőkön a vérző Trumpról készült fotók jelentek meg. Trump dicsérte a segítségére siető titkosszolgálati ügynököket, és egy tűzoltósisakot megcsókolva tisztelgett a megölt önkéntes tűzoltó, Corey Comperatore előtt.

Trump a beszéd nyitópillanataiban szokatlanul békülékeny hangot ütött meg, amikor hivatalosan is átvette a párt elnökjelöltségét.

Arról beszélt, egész Amerika elnöke akar lenni, nem csak a feléé. „Fél Amerikáért nem lehet győzni” – mondta, amivel a Reuters beszámolója szerint a jellemzően harcias elnök jelentősen megváltoztatta a hangnemét.

Utána gyorsan áttért a Biden-kormány elleni jól ismert támadásokra, azt állítva, hogy tönkreteszik az országot. Bizonyítékok nélkül arról beszélt, a büntetőjogi vádak ellene egy demokrata összeesküvés részei. A déli határon át érkező migránsok „inváziója” is téma volt, de arról is beszélt, hogy Biden kirobbanthatja a harmadik világháborút.

Ahogy politikai pályafutása során mindig, Trump most is azzal érvelt, hogy csak ő mentheti meg a fogyatkozó nemzetet a biztos végzettől.

A republikánusok óriási rajongással fogadták Trumpot, beszéde előtt Hulk Hogan amerikai pankrátor pedig azzal hergelte a tömeget, hogy a Trump elleni merénylet miatt tiltakozva letépte az egyik felsőjét, és csak egy ujjatlan kampánypóló maradt rajta. Trump belépője is egy tévésztárhoz vagy profi pankrátorhoz illő volt. A rendezvényen részt vett felesége, Melania Trump is, aki a kampány során ritkán bukkant fel.

Közben Joe Bident továbbra is a visszalépésre presszionálják a demokraták.

(Reuters)

Címlapi kép: Brendan Smialowski/AFP

Kiemelt videóink