Szijjártó nem kapott meghívót a külügyi tanácsülésre, amúgy is egy homokozólapátot küldött volna válaszul

POLITIKA
július 19., 12:51

„Sajnálatra méltó az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szervezkedése, amivel megpróbálja aláásni a magyar elnökség tervezett programját” – kommentálta Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkora hívná össze a külügyi tanácsülést, amikorra a magyar elnökség egy informális találkozót tervez.

Borrell Orbán Viktor moszkvai útja után azonnal jelezte, hogy hiába a magyar miniszterelnök az EU soros elnöke, nem képviseli az EU-t, nem tárgyalhat a nevükben. Ugyan a magyar kormány azt kommunikálja, Orbán nem is az EU nevében tárgyalt, Vlagyimir Putyin azzal nyitott, „értem, hogy az EU-t képviseli.”

Az utat ráadásul csak a NATO főtitkárának jelezte (nem tudni, mikor), az EU elől próbálta eltitkolni, szerinte a lengyel légtérhasználati engedélykérés miatt szivároghatott ki a látogatás. Válaszul több uniós ország bojkottálja a magyar elnökség által kezdeményezett informális üléseket, ahová nem minisztereket, csak köztisztviselőket küld majd.

Josep Borrell pedig a Politico szerint azt a taktikát választotta, hogy augusztus 28-29-re hívja össze a külügyi tanács ülését Brüsszelbe, amikorra a magyar kormány az informális külügyi találkozót (a Gymnich-ülést) tartja. Így viszont az uniós külügyminiszterek nem tudnak részt venni a budapesti ülésen.

Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón arról beszélt, nem kapott olyan levelet Josep Borrelltől, amelyben Brüsszelbe hívnák meg az augusztus 28-29-i külügyi tanácsülésre, de a szervezkedésről ő is hallott.

„Ha küldött volna ilyen tartalmú levelet, akkor én valószínűleg egy homokozó lapátot küldtem volna vissza neki, mert körülbelül ez ilyen óvodás szellemi színvonal, hogy most én hívom össze a barátaimat, vagy te hívod össze.”

Szijjártó azt mondta, örömmel várja a külügyminisztereket a Gymnich-ülésen. „Hogyha máshol lesz az ülés, akkor majd máshol lesz.”

Címlapi kép: Sefa Karacan/Anadolu via AFP

Kiemelt videóink