Biden dühös, összeesküvést lát, nem akar visszalépni

külföld
július 20., 13:10

Joe Biden alig várja, hogy a jövő héten visszatérjen a kampányba a covid miatti otthoni karanténjából, a kampányfőnöke pedig még mindig arról beszél, hogy az elnök elkötelezettebb, mint valaha, és ő a legjobb Trump ellen.

Ezek alapján nem tűnik éppenséggel úgy, hogy már Biden visszalépésének bejelentését készítenék elő, de Bidenen óriási a nyomás.

Pénteken újabb kilenc demokrata kongresszusi képviselő szólította fel nyilvánosan az elnököt, hogy adja át a jelöltséget egy másik jelöltnek, és ugyanígy tett két szenátor, az új-mexikói Martin Heinrich és az ohiói Sherrod Brown is. Idáig összesen nagyjából negyven kongresszusi képviselő kérte nyilvánosan Biden visszalépését, nem nyilvánosan pedig állítólag a 80 százalékuk ezt szeretné.

Hogy mi zajlik Biden elméjében és legszűkebb környezetében, folyamatos találgatások tárgya. A New York Times az elnökhöz közeli forrásokra hivatkozva most azt írja, hogy péntekig Biden nem gondolta meg magát, nem akar visszalépni, bár közben állítólag egyre inkább elfogadja, hogy nem biztos, hogy képes lesz megtartani a jelöltséget.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP


E név nélküli források szerint a koronavírusos Biden dühösen várja a gyógyulását a delaware-i tengerparti házában, úgy látja, hogy a különféle szivárogtatásokat összehangolva szervezik ellene, hogy rábírják a visszalépésre. A fő machinátornak Nancy Pelosit, a képviselőház volt elnökét tartja, de mérges Barack Obamára is, aki szerinte a háttérből irányítja azt, amit ő ellene folyó szervezett kampánynak tekint.

Többen demokrata részről még mindig óvatosak nyilvánosan visszalépésre kérni Bident, mert attól tartanak, hogy ez csak kontraproduktív lenne, és az elnök még inkább megmakacsolná magát. Ezzel együtt folyamatosak a latolgatások, hogy ha a visszalépés végül mégis megtörténik, erre mikor kerülhet sor. Az egyik forgatókönyv szerint erre csak Netanjáhu szerdai washingtoni látogatása után lehet komolyabb esély, Biden ugyanis nem akarja megadni azt az örömöt a Gáza miatt Bidennel kifejezetten rossz viszonyba került izraeli miniszterelnöknek, hogy a bukását személyesen is kiélvezhesse.

Kiemelt videóink