„Elbuktunk” – mondta a kongresszusi bizottság előtt a Secret Service igazgatója a Trump elleni merényletkísérletről

külföld
július 22., 17:04

Az amerikai Secret Service igazgatója a kongresszusnak azt mondta, a Donald Trump volt elnök elleni merényletkísérlet „évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt a titkosszolgálatnál”, és teljes felelősséget vállalt az aznapi biztonsági mulasztásokért.

„A Secret Service ünnepélyes küldetése, hogy megvédje nemzetünk vezetőit. Július 13-án kudarcot vallottunk” – vallotta be a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt Kimberly Cheatle, aki a Secret Service igazgatójaként teljes felelősséget vállal minden biztonsági mulasztásért. „Teljes mértékben együttműködünk a folyamatban lévő vizsgálatokkal. Meg kell tudnunk, mi történt” – mondta.

Első kongresszusi meghallgatásán Cheatle azt is elmondta a bizottságnak, hogy „eget és földet” fog mozgatni annak érdekében, hogy a július 13-án történtek soha többé ne fordulhassanak elő. „A mi küldetésünk nem politikai. Szó szerint élet és halál kérdése, amire a július 13-i tragikus események is emlékeztetnek minket. Teljes mértékben megbízom a Secret Service férfiaiban és asszonyaiban. Méltók a támogatásunkra a védelmi küldetésünk végrehajtásában” – mondta.

A Secret Service feladata Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztonságának biztosítása is a washingtoni látogatásán, amire az igazgató a republikánus nemzeti konvenció biztonságának felügyelete mellett Milwaukee-ban is összpontosított.

Kimberly Chaetle sajtótájékoztatója 2024. június 4-én.
photo_camera Kimberly Chaetle sajtótájékoztatója 2024. június 4-én. Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI/AFP

Cheatle-nek a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt kell elmondania, az ügynökség hogyan kezelte a Trump elleni merényletkísérlet körüli biztonsági intézkedéseket. Több republikánus és legalább egy demokrata felszólította, hogy mondjon le, miután a volt elnököt meglőtték a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésén. Azt mondta, hogy nem fog lemondani.

A képviselőház bizottságának törvényhozói nyomást fognak gyakorolni Cheatle-re, hogy megtudják, mi ment rosszul, mit és mikor tudott a titkosszolgálat. A meghallgatáson a terem zsúfolásig megtelt, csak állóhely volt, amikor James Comer elnök, Jamie Raskin rangidős tag és Cheatle nyitóbeszédet mondott. Mike Johnson, a képviselőház elnöke is jelen volt.

Cheatle-nek azzal kapcsolatban is kérdésekre kell felelnie, hogy az ügynöksége megtagadta-e Trump volt elnök biztonsági részlegének a szombatot megelőző két évben kért forrásait, ahogy arról a Washington Post számolt be. A Secret Service kezdetben tagadott, de aztán a hétvégén ezt beismerte.

Az ABC Newsnak a Secret Service szóvivője, Anthony Guglielmi azt mondta: „Néhány esetben, amikor a Secret Service speciális szakosodott egységei vagy erőforrásai nem álltak rendelkezésre, az ügynökség módosításokat hajtott végre a védett személy biztonságának garantálása érdekében. Ez magában foglalhatja az állami vagy helyi partnerek igénybevételét speciális funkciók ellátására, vagy más módon alternatívák meghatározását a védett személy nyilvános expozíciójának csökkentése érdekében”.

A belbiztonsági minisztérium főfelügyelője három különálló vizsgálatot indított a hibák kivizsgálására, az FBI jelenleg büntetőjogi vizsgálatot vezet, Mike Johnson, a képviselőház elnöke pedig kongresszusi forrásokat ígért egy külön vizsgálatra.

Az ügynökség vezetőjeként Cheatle azt mondta, az ő felelőssége kivizsgálni, mi romlott el, és biztosítani, hogy ez ne forduljon elő még egyszer. „A felelősség az enyém” – mondta az ABC Newsnak egy interjúban múlt hétfőn. „Én vagyok a titkosszolgálat igazgatója, és nekem kell gondoskodnom arról, hogy felülvizsgálatot végezzünk, és hogy szükség szerint forrásokat biztosítsunk a személyzetünknek” – mondta Cheatle, aki szerint a Secret Service nem politizál, az emberek biztonsága nem politikai kérdés, és erre összpontosítanak ügynökségként.

A republikánusok jelezték, hogy megkérdőjelezik korábbi kijelentéseit, miszerint a sokszínűség előmozdítása az ügynökségen belül elsődleges prioritás. A belbiztonsági minisztérium visszavágott a Trump biztonsági részlegében dolgozó nőkkel kapcsolatos kritikáknak. „A Trump volt elnök elleni merényletkísérletet követő napokban egyesek nyilvános nyilatkozatokat tettek, amikben megkérdőjelezték a nők jelenlétét a rendvédelmi szerveknél”, köztük a Secret Service-nél – írta Alejandro Mayorkas belbiztonsági államtitkár és más magas rangú vezetők, akik szerint „ezek az állítások alaptalanok és sértők”. (ABC News)

Kiemelt videóink