Félbeszakadt egy norvég élvonalbeli focimeccs, miután a szurkolók halpogácsákat dobáltak a pályára a VAR ellen tiltakozva

futball
július 22., 16:22

Norvégiában félbeszakítottak egy élvonalbeli futballmérkőzést, miután a szurkolók a pályára halpogácsát, teniszlabdát és füstbombát dobálva tiltakoztak a videóbíró-asszisztens (VAR) alkalmazása ellen. A Rosenborg BK otthonában rendezett, Lillestrøm SK elleni mérkőzést kb. 30 perc után félbeszakították, miután többször is megszakadt a játék.

A VAR vitát váltott ki az Eliteserienben (a norvég NB I.-ben), mivel a szurkolók szerint a játékvezetők túl sok időt töltenek a rendszer használatával a döntések meghozatalakor, ami tönkreteszi a mérkőzéseket.

A trondheimi Lerkendal stadionban a tiltakozás a kezdőrúgástól kezdve 2 perces halpogácsabombázással kezdődött, ami arra kényszerítette a játékvezetőt és a játékosokat, hogy visszatérjenek az öltözőbe. Amikor a mérkőzés újra elkezdődött, a tiltakozások fokozódtak: teniszlabdákat és füstszórókat dobáltak a pályára.

link Forrás

A közösségi médiában közzétett videón látható volt, ahogy a tárgyak szétszóródtak a játéktéren. Nem világos, hogy miért éppen a Norvégiában hagyományos ételnek számító halpogácsát dobálták be. A mérkőzés megszakításakor 0-0 volt az állás.

A múlt hónap végén a Lillestrøm SK egy másik mérkőzésén a szurkolók több száz teniszlabdát dobtak a pályára a KFUM Oslo elleni hazai mérkőzés első percében.

link Forrás

A júniusi tiltakozás után Joacim Moeller, a Lillestrøm SK szurkolói klubjának tagja a VG norvég lapnak azt mondta: „3 percig tartott a takarítás, ami a fele egy tipikus VAR-szituáció idejének.” Azt mondta: „Norvégiában mindenki tudja, hogy ellenezzük a VAR-t. Az emberek belefáradtak. Nincs javulás. Végső soron tönkreteszi a sportunkat.”

A rendszert több liga részéről is kritizálták, főleg amiatt, hogy a játékvezetőknek a döntések meghozatalához sok időre van szükségük. A múlt hónapban a Premier League klubjai elsöprő többséggel szavaztak a VAR megtartása mellett a következő szezonban, pedig a tisztviselők korábban elismerték, hogy a döntések túl sokáig tartanak.

photo_camera Fotó: Adrian Dennis/AFP

A németországi Eb-n a döntéseket széles körben dicsérték, hogy sokkal gyorsabbak voltak, de a játékvezetői rendszerükben szerepelt a félautomata offside-technológia (SAOT) is, amit a Premier League-ben az egyik őszi szünet után vezetik majd be. (Sky News)

Kiemelt videóink