Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, több megyében több mint 50 mm eső eshet

időjárás
július 22., 21:39

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amiket felhőszakadás kísérhet.

A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell kedden felhőszakadásra számítani, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyinél több csapadék hullhat. Emiatt a hét érintett megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Autók Nagykanizsán, a felhőszakadás után vízzel elárasztott Arany János utcában 2019. június 23-án.
photo_camera Autók Nagykanizsán, a felhőszakadás után vízzel elárasztott Arany János utcában 2019. június 23-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom megye területére elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki kedd éjfélig felhőszakadás veszélye miatt, ezekben a vármegyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 mm-nyi csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden leginkább a Duna vonalának környezetében és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, ezek száma a késő délelőtti óráktól gyorsan nőhet. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt az egymást követő intenzív cellákból 50 mm-nyinél is több csapadék hullhat, elsősorban az Északi-középhegységben villámárvíz is létrejöhet. Az intenzív gócokban jégeső, környezetükben viharos, 65-80 km/órás – légzuhatagokban akár 90 km/órásnál erősebb – széllökések is előfordulhatnak. (MTI)

Kiemelt videóink