Sorra érkeznek a reakciók az európai kormányfőktől Biden visszalépésére, de a magyar kormány hallgat

külföld
július 22., 06:49

Egyre több európai kormányfő reagált Joe Biden visszalépésére, a magyar kormánynak ez azonban még nem sikerült, noha a Trump-merénylet után bő másfél órával Orbán Viktor már posztolt a Facebookon. Szijjártó Péter külügyminiszter sem kommentálta az elnökjelölt visszalépését, helyette hétfő reggel arról posztolt, hogy a brüsszeli bürokraták bántják a békemissziónkat:

Az európai vezetők felelősségteles lépésnek tartják

A lengyel politikusok felelősségteljes lépésnek találták, hogy Biden vasárnapi bejelentése szerint visszalép az amerikai elnökjelöltségtől, ettől azonban eltérő véleményen van a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője.

„Felelősségtudat” - kommentálta Biden lépését az X felületen Szymon Holownia, a parlamenti alsóház elnöke. Donald Tusk lengyel kormányfő az X-en megírta: Biden „sokszor állt nehéz döntések előtt, amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb, a demokrácia és a szabadság pedig erősebb lett". Tusk azon meggyőződését fejezte ki, hogy Biden ugyanebben a szellemben hozta meg a visszalépéséről szóló döntést is.

Rafal Bochenek, a PiS szóvivője viszont úgy ítélte meg: Biden visszalépéséről „a demokraták kampányát támogató befizetések apadása döntött”.

A cseh kormányfő is felelősségteljes döntésnek tartja a visszalépést. Úgy véli, Joe Biden visszalépése az amerikai elnökjelöltségtől egy olyan komoly politikus döntése, aki évtizedekig szolgálta hazáját.

„Felelősségteljes és személyesen biztosan nem könnyű lépés, de annál értékesebb” - írta Petr Fiala vasárnap este az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében. A cseh politikus hangsúlyozta: szurkol az Egyesült Államoknak, hogy a két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből „egy jó elnök kerüljön ki”.

Jan Lipavsky külügyminiszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden bejelentése korábban jött a vártnál. Kiemelte, hogy amerikai belügyről van szó, és most a demokratákon a sor, hogy új jelöltet állítsanak.

„Úgy vélem, hogy az utóbbi évtizedek egyik legdrámaibb amerikai elnökválasztásának vagyunk tanúi” - jelentette ki. „Bármilyen is lesz az amerikai elnökválasztás eredménye, az Európai Uniónak készen kell állnia arra, hogy többet fog költeni saját biztonságának bebiztosítására” - mutatott rá Jan Lipavsky.

A német politikusok is tiszteletüket fejezték ki amiért Biden visszalépett.

„Barátom, Joe Biden sokat ért el: hazájáért, Európáért, a világért” – írta Olaf Scholz kancellár az X platformon. - „Hála neki a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA pedig jó és megbízható partner számunkra. Döntése, hogy nem indul újra, elismerést érdemel.”

A német Zöld Párt vezetője, Ricarda Lang ezt írta: „Joe Biden lenyűgöző módon szolgálta hazáját elnökként. És ezzel a lépéssel is ezt teszi. Legnagyobb tiszteletem!”

Keir Starmer brit miniszterelnök - szintén az X-en - azt mondta, hogy tiszteletben tartja Biden elnök döntését, és várakozással tekint a vele való együttműködés elé az elnökség hátralévő részében. „Tudom, hogy - ahogyan egész figyelemreméltó pályafutása során tette - a döntését az alapján hozta meg, hogy szerinte mi a legjobb az amerikai nép számára” - tette hozzá.

Kiemelt videóink