Az anarchista punk Pogo Párt szolidan megszállja a német elit üdülőszigetét

külföld
július 23., 10:24

A német punkok egész nyáron át tartó tiltakozó tábort indítottak a vagyonosok kedvelt üdülőhelyének számító Sylt szigeten az Északi-tengeren. A demonstrációt a gazdasági kirekesztés, a környezetromlás és a szélsőjobb ellen hirdették meg, de az akció már a szevezésnél belendítheti az autentikusság és a régen minden jobb volt körüli szubkuturális viták köreit, a keményebb punk hagyományokhoz képest ugyanis a szervezők konstruktív egyeztetéseket folytatnak a helyi rendőrséggel, hogy mégse okozzanak túl nagy feldordulást.

Ez már a harmadik nyár, amikor Németország minden tájáról punkok mennek az elitszegregátumnak érzett szigetre a dán partok mellé. 2022-ben az akkor bevezetett, az egyébként is rossz állapotban lévő német vasuti közlekedést megterhelő kilenc eurós jegy nyújtotta lehetőséget kihasználva indultak északra, hogy aztán hetekig sátrazzanak a szigeten, és lelkesen konstatálják, hogy a nyárspolgár nyaralók a zajra, szemétre és állítólagos kellemetlen szagokra panaszkodnak. Végül a tábort bírósági határozattal üríttették ki.

Punkok Sylten
photo_camera Punkok Sylten Fotó: LEA ALBERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Idén az „Aktion Sylt” csoport mellett az anarchista Pogo Párt szervez akciókat a hétfőn indult, hathetesre tervezett tábor alatt. A hivatalos cél, hogy „biztonságos menedéket teremtsen a fasiszta járulékszedők, az adóelkerülő náci örökösök és az elmaradott világrombolók” elől.

A hatóságok által elvárt szabályokat biztonsági mellényes és fehér karszalagos kijelölt felügyelőknek kell betartatniuk. A szervezők legfeljebb 300 résztvevőre számítanak, a kijelölt táborhely a helyi reptér mellett lesz, ott, ahová magángépekkel szoktak érkezni az elitnyaralók.

Az aktivisták többek között a sziget kis falvainak dzsentrifikációját bírálják, ami miatt a sziget dizájnerüzleteiben, bárjaiban és magánklubjaiban dolgozók nem engedhetik meg maguknak, hogy helyben lakjanak.

Kiemelt videóink