Kötelező vetélkedő a honvédségnél: az első 3 helyezett jutalmat kap, az utolsó 3 megválhat a beosztásától

belföld
július 23., 09:20

Rendhagyó nyári programot szervezett a honvédség vezetése jogász beosztásban szolgáló munkatársai számára: kötelező hadijogversenyt.

A hadijog szabályoz például olyan dolgokat, hogy mit lehet tenni egy fegyveres konfliktusban, és mit nem, hogyan kell bánni a hadifoglyokkal, sebesültekkel stb. Nem tartozik tehát – szerencsére – a Magyar Honvédség jogászainak mindennapos munkájába, de tagadhatatlan, hogy ha ezeket valahol tudniuk kell a jogászoknak, akkor az a katonaság.

A jogász beosztásban dolgozók az alábbi levélből értesültek június végi programjukról:

photo_camera Versenykiírás

„HVKF úr döntése alapján az első 3 helyezett jutalomban részesül, az utolsó 3 helyezett a beosztásától megválhat.”

Információink szerint váratlanul érte a jogászokat a kötelező verseny. Sokak számára az jelentett akadályt, hogy a felkészülési anyagok egy része angolul volt. Még mielőtt bárkiben felmerül a kérdés, miért nem beszélnek a honvédség tisztjei angolul, szögezzük le: ez nem azt jelenti, hogy nem beszélnek idegen nyelven, hanem azt, hogy adott esetben németből, oroszból vagy más nyelvből tettek nyelvvizsgát. Más kérdés, hogy mennyire kell jogi beosztásban napi szinten idegen nyelven kommunikálni a honvédségnél.

Ennél érdekesebb az utolsó 3 helyezett a beosztásától megválhat rész, ami nem világos, mit jelent. (Természetesen megkérdeztük erről a Honvédelmi Minisztériumot, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.) Viszonylag kis eséllyel jelenti azt, hogy kirúgnak bárkit is, mert akkor a kiemelten kezelt létszámcélokat még nehezebb lenne tartani. Ha valaki arra gondolna, hogy nem kirúgják az utolsó hármat, hanem az önkéntes távozás irányába terelik: ez sem valószínű, hiszen a honvédségtől a covidjárvány kitörése óta gyakorlatilag lehetetlen leszerelni.

A nemrég életbe lépett, a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet szerint egyébként az állomány tagjait lényegében bármikor, bárhová, bármilyen beosztásba, bármilyen időtartamra, szinte azonnali hatállyal áthelyezhetik, így sokkalta hangzik inkább fenyegetésnek a félmondat.

Igazság szerint ezt nagyon nehéz másként értelmezni. Ha a levelet kiküldő vezérkari vezető viccnek szánta mindezt, akkor ez tankönyvi példája annak, hogy milyen az, amikor írásban nem megy át a poén. Magán a versenyen információink szerint a kilátásba helyezett következmények már nem kerültek szóba, az eredmények pedig a vártnál jobban sikerültek.

Címlapkép: Kovács Anikó/MTI/MTVA