Megijedt egy fazék víztől a rendőr, a konyhájában lőtte le az őket kihívó fekete nőt

külföld
július 23., 08:39

Az első reakciók szerint George Floyd meggyilkolása óta nem volt olyan súlyú és potenciális politikai következményekkel járó, rendőrök által elkövetett gyilkosság az Egyesült Államokban, mint amiről hétfő este tették közzé a rendőrségi testkamerás felvételeket Springfieldben.

A illinois-i város nagyrészt feketék lakta szegénynegyedében egy Sonya Massey nevű 36 éves nő július 6-án hajnalban hívta ki a rendőröket, mert attól tartott, hogy valaki be akar törni hozzá.

link Forrás

A nő azzal fogadta a rendőröket, hogy szereti őket, és a kiérkező rendőrpárossal egy ideig teljesen nyugodtan folyt a nappaliban a beszélgetés, a nő együttműködő volt, éppen az igazolványait rendezgette a kanapén, amikor az egyik rendőr, Sean Grayson felszólította, hogy vegye le a tűzhelyről az edényt, amiben közben forrt a víz.

Miután a nő odalépett a tűzhöz, pillanatokon belül eszkalálódtak az események. Mivel a rendőrök egy kicsit arrébb húzódtak, ő megkérdezte, hova mennek. „Távol a gőzölgő forró víztől” – válaszolta Grayson nevetve, mire Massey: „Messze a forró víztől? Megdorgállak Jézus nevében.”

A kamerafelvétel alapján nem lehet ebben semmi valódi fenyegetést érezni, de Grayson a következő pillanatban előkapta a fegyverét.

„Esküszöm az istenre, hogy kibaszottul arcon lőlek”

– kiabálta a rendőr. A nő erre azonnal bocsánatot kért, és a fegyver elől a konyhapult alá térdelt, majd újra mondott egy sorryt. Ezek voltak az utolsó szavai: Grayson háromszor lőtt. Az egyik golyóval a szeme alatt keresztüllőtte az őket kihívó nő fejét.

„Ez egy fejlövés. Kész van” – mondja ezután a rendőr a kamerafelvételen, még mindig fegyverrel a kezében, és azt állítja a társának, hogy az edényből a víz elérte a lábát. „Mi mást tehetünk?” – magyarázza. „Nem veszek forrásban lévő vizet az arcomba.”

A másik rendőr közben sürgeti, hogy siessen az elsősegéllyel, mert a nő szerinte még zihál, a lövést leadó rendőr azonban azt válaszolja, „nem veszek ki egy golyót a kibaszott fejéből”. Sonya Massey halálát végül a kórházban állapították meg.

Amikor a mentőkkel együtt újabb rendőrök értek ki a helyszínre, és megkérdezték Graysont, mégis hol a fegyver, amit ráfogtak, ő azt válaszolta, amit válaszolhatott: a nőnek volt egy fazék forrásban lévő vize, és megfenyegette, hogy Jézus nevében megdorgálja.

Graysont előzetes letartóztatásba helyezték, és szándékos emberöléssel gyanúsították meg. Ez egészen ritka: George Floyd halála óta ez az első eset az Egyesült Államokban, hogy egy rendőrt szándékos emberöléssel vádoljanak.

A lövéseket leadó Grayson csak azután kapcsolta be a kameráját, hogy már lelőtte a nőt, társa kamerája azonban végig működött. Miután ezt a rendőrség hétfő este nyilvánosságra hozta, Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki: „Sonya azért hívta a rendőrséget, mert aggódott egy esetleges behatoló miatt. Amikor segítséget kérünk, erre mindannyiunknak, minden amerikainak – függetlenül attól, hogy kik vagyunk és hol élünk – képesnek kell lennünk úgy, hogy közben ne kelljen félteni az életünket. Hogy Sonya életét egy intézkedő rendőr vette el, arra emlékeztet, hogy a feketéknek Amerikában túl gyakran kell szembenézniük a biztonságuk miatti félelmekkel, úgy, ahogyan közülünk sokaknak nem” – mondta Biden.

Biden közleményének a végén arra szólított fel, hogy a Kongresszus fogadja el a George Floyd Igazságügyi Rendőrségi Törvényt. Ez az a még 2020-ban a demokraták által kezdeményezett törvénycsomag, amit a nagy BLM-hullámban a rendőri erőszakkal és hatósági rasszizmussal szemben nyújtottak be, a szenátusban azonban a republikánus ellenállás miatt három éve megbukott. Bár a törvény elfogadására Biden elnökségének utolsó félévében most sincs valós esély, Sonya Massey halála után a demokraták várhatóan újra megpróbálják kampánytémává tenni az ügyet.

Kiemelt videóink