Pozitív lett a cápák kokaintesztje a brazil partoknál

drog
július 23., 12:15

Tizenhárom, találomra kiválasztott brazil éles orrú cápán (Rhizoprionodon lalandii) tesztelték, hogy kimutatható-e bennük drogszennyezés. Mind a tizenhárom esetében rendkívül magas koncentrációban fedezték fel a kokain nyomait. Az érték százszor magasabb volt, mint más vízi élőlények esetében.

A kutatók már régóta feltételezik, hogy a tengeri élővilágot befolyásolhatják a csempészek által a vízbe dobott drogok, mivel Floridában, Dél- és Közép-Amerikában tonnaszámra kerül a tengerbe kokain. A brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tanulmánya most bizonyította, hogy a cápák valóban érintettek a tengeri szennyezés miatt.

Így néz ki a brazil éles orrú cápa (Rhizoprionodon lalandii) éles orra.
photo_camera Így néz ki a brazil éles orrú cápa (Rhizoprionodon lalandii) éles orra. Fotó: Wikipedia

A 13 vad brazil éles orrú cápát halászoktól vásárolták meg, és felboncolták őket. Előzetesen feltételezték, hogy ez a faj lehet az egyik legkitettebb a szennyezésnek, hisz az egész életét a part menti vizekben tölti. Az izom- és májszövetet ezután egy szokványos technikával, folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás elemzéssel tesztelték, ahol a molekulákat egy folyadékban szétválasztják, hogy kimutassák a kokaint és annak fő metabolitját, a benzoylecgonint. Mind a 13 cápa pozitív eredményt mutatott a drogtesztjén, a tudósok pedig megállapították, hogy a koncentráció akár 100-szor magasabb volt a más vízi élőlényeknél korábban jelentett értékekhez képest.

Ez az első tanulmány, amely szabadon élő cápákban kimutatta a kokain jelenlétét, és megállapította, hogy az anyag inkább az izomszövetben volt jelen, mint a cápák májában. A tanulmány azonban megjegyezte, hogy a kutatási terület „nagyon korlátozott”, és a kokain vagy a benzoylecgonin hatása a vízi élővilágra azért még nem teljesen ismert.

Kiemelt videóink