Tovább csökkent, már 7 százalék alatt a kamatszint, több mint két éve nem volt ilyen alacsony

gazdaság
július 23., 14:04

A nemzeti bank monetáris tanácsa kedden úgy határozott, hogy tovább csökkenti a jegybanki alapkamatot, ezúttal 0,25 százalékponttal vitték lejjebb az irányadó kamatszintet. Az így szerdától 6,75 százalék lesz; ennél alacsonyabb utoljára 2022 júniusában volt (akkor emelték 5,9 százalékról egy nagy lépéssel 7,75 százalékra).

A monetáris tanács nagyjából egy éve, tavaly augusztusban kezdte az alapkamat csökkentését, miután az irányadó kamatot több lépésben az alapkamat akkor 13 százalékos szintjére vitték le a korábbi 18 százalékról. Az elmúlt egy évben több 0,75 százalékpontos és egy 1 százalékpontos csökkentés is volt, majd az utóbbi ülésein már a mostanihoz hasonló csekély kamatvágásról rendelkezett a tanács.

link Forrás

A forint árfolyamára nem volt érdemi hatással a döntés, az euró ára kedden egész nap szűk sávban mozgott, 389,2 és 390,6 forint között kereskedtek az euróval. A kamatdöntés hírének megjelenése után néhány perccel az árfolyam 390,26 forint volt, ahonnan 390,51 forintra változott.

Az MNB a döntést indokait és annak hátterét egy délután három órakor kezdődő online tájékoztatón ismerteti.

„A monetáris politika új szakaszában az első kamatdöntés ismét egy óvatos csökkentés lett. Ennek meghatározó okai a pénzügyi piacok stabilitásában kereshetők: az előző kamatdöntés óta a forint erősödött, a magyar állampapírpiaci hozamok és felárak csökkentek, és a nemzetközi környezet is javult. A júniusi infláció újabb pozitív meglepetést okozott, és a költségvetési helyzet is javulni látszik” – sorolta Kiss Péter, az Amundi alapkezelő befektetési igazgatója, hogy mely adatok szóltak a további kamatcsökkentés mellett.

Az Amundi várakozásai szerint „újabb kamatcsökkentésre hasonlóan jó, illetve javulást mutató adatok esetében lesz lehetősége a jegybanknak, de ez benne is van a levegőben, így még további két 25 bázispontos lépésre számítunk”. Kiss kitért arra is, hogy az óvatos jegybanki lépések „támogathatják mind a forintot, mind a kötvénypiacot, miközben a fejlett piacokon a monetáris lazítás szélesebb körre terjedhet ki.”