Beavatkozhat az EU az elmérgesedett magyar-ukrán olajvitába

gazdaság
július 24., 12:07

Levélben fordult az Európai Bizottsághoz Magyarország és Szlovákia, miután Ukrajna múlt héten bejelentette, leállítja a Barátság kőolajvezetéken az orosz Lukoil tranzitját a két ország felé.

Azt kérték, a Bizottság kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával, hiszen ez az intézkedés sérti a Brüsszel és Kijev közti társulási megállapodást.

Az Európai Bizottság szóvivője, Olof Gill a Politicónak azt mondta, még tanulmányozzák a levelet, ugyanakkor készek támogatni a tagállamokat abban, hogy Ukrajnával közösen találjanak megoldást.

Az ukrán lépés mindkét országot érzékenyen érinti, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig azt közölte, válaszul Magyarország is blokkol. „Mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig mindenki felejtse el az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését.”

Az ukránok egyébként nem titkoltan a magyar kormányra is nyomást akartak gyakorolni a tranzit korlátozásával, hogy csökkentsék a fegyverszállítások támogatásával és az ukrán EU-csatlakozással szembeni ellenállást.

Ukrajna döntése után a Politico a lengyel OSW elemző intézet kutatójára hivatkozva arról írt, Magyarország heteken belül egekbe kúszó energiaárakkal és áramhiánnyal nézhet szembe, ha nem sikerül megoldást találni a problémára.

Az Erste energiapiaci elemzője, Pletser Tamás a 444-nek arról beszélt, ez nem olajszakmai, hanem politikai ügy, és az a megérzése, hogy bár erről a Mol semmit sem kommunikált, az olaj most is átfolyik a vezetéken, mint egy héttel vagy hónappal ezelőtt.

Kapcsolt kép: Kisbenedek Attila/AFP

Kiemelt videóink