Egy Cadillac Escalade-et vehettek az erdélyi média támogatására szánt pénzből

belföld
július 24., 13:29

A Magyar Hang egy budapesti autókereskedésben talált rá egy Cadillac Escalade 6.2 V8 Sport Platinumra, aminek a forgalmijában tulajdonosként egy budapesti nonprofit Kft., a Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ (MMTK) áll.

A terepjárót 2015 januárjában gyártották Amerikában, Magyarországon 2021. február 12-én jegyezték be, és 2024 végéig érvényes a műszakija. Újonnan pedig futásteljesítménytől, állapottól és persze a benne lévő extráktól függően 50-60 ezer euróba – jelenlegi árfolyamon 20-23 millióba– kerül. A kilencéves, 137 818 kilométert futott autót most 15 millió 490 ezer forintért árulják.

photo_camera Nem ez a kérdéses autó, de ez is egy fehér Cadillac Escalade Fotó: DA WEI/Imaginechina via AFP

Mindez pedig azért érdekes, mert ezt az autót 2021-ben az MMTK vásárolta meg 2021-ben, a cég pedig Demeter Szilárd baráti körének irányítása alatt áll.

A Magyar Hang azt írja, hogy az MMTK-hoz az Erdélyi Médiatér Egyesületen keresztül folytak a pénzek – akkor a Médiatér vezetésében Demeter Szilárd barátai, ismerősi voltak: Mohácsi-László Árpád elnök, Horváth István alelnök, Mihálka Melinda titkár –, az egyesület pedig a magyar közpénzeket a Bethlen Gábor Alapon keresztül kapta.

A lap azt írja, az Erdélyi Médiatér Egyesületet azért alapították, hogy az ottani magyar nyelvű sajtót egy, a hazai KESMA-hoz hasonló szervezet alá tereljék.

2021-ben, amikor a terepjárót megvették, 450 millió forint volt az MMTK nettó árbevétele. Az évi mérlegük szerint ez a pénz „egy szerződésből származó, közösségi adóalanynak nyújtott főtevékenység szerinti exportszolgáltatás bevétele”, vagyis a teljes összeg a romániai bejegyzésű Erdélyi Médiatér Egyesülettel megkötött egyetlen szerződés eredménye.

Az Erdélyi Médiatérnek egyébként akkor már nem ment ilyen jól: 2022 végén bejelentették, hogy bezárják az összes nyomtatott sajtóterméküket, és megválnak a dolgozóik hetven százalékától.

A Magyar Hang azt írja, „eközben Budapesten valaki (vagy valakik) egy Cadillac Escalade 6.2 V8 Sport Platinummal csapatták”, de hogy pontosan ki használta az SND 003-as rendszámú hófehér luxusterepjárót évekig, csaknem húszezer kilométeren át, azt nem tudták kideríteni.

Kiemelt videóink