Netanjahu az amerikai Kongresszusban elmondta, hogy a teljes győzelemig harcolnak Gázában

külföld
július 24., 21:43

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az amerikai Kongresszus épületében, a Szenátus és a Képviselőház közös ülésén.

Netanjahu elmondta, hogy útelágazás előtt áll a világ, mert harcban állnak a halált dicsőítő és az életet szentesítő erők. A civilizáció győzelméhez szerinte az Egyesült Államoknak és Izraelnek össze kell tartania. Azt mondta, hogy „valamennyi közel-keleti terrorista cselekmény mögött virtuálisan Irán áll”.

Natanjahu arról is beszélt, hogy az izraeli hadsereg a teljes győzelemig fog harcolni. Értelmezésében ez a Hamász teljes katonai kapacitásának megsemmisítését és az összes izraeli túsz kiszabadítását jelenti. Azt mondta, a háború után egy demilitarizált és deradikalizált Gázai övezetet szeretne. A területet pedig egy olyan civil palesztinokból álló kormánynak kellene vezetnie, ami nem akarja elpusztítani az izraelieket.

A Nemzetközi Büntetőbíróság ellene kiadott elfogatóparancsát ostobaságnak nevezte. Szerinte Karim Hán ügyész szégyenteljes módon vádolja Izraelt a gázai civilek éheztetésével, miközben ez a Hamász stratégiájának a része.

Benjamin Netanjahu
photo_camera Benjamin Netanjahu Fotó: DREW ANGERER/AFP

Netanjahu köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek, amiért Izrael legsötétebb óráiban országa mellett állt. Emellett Donald Trump volt amerikai elnököt is dicsérte, amiért fellépett Irán agressziója ellen, és elismerte Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát.

A több ezer gázai civil áldozat miatt több képviselő is bojkottálta Netanjahu beszédét. A távolmaradók többsége demokrata politikus volt, de egy republikánus képviselőházi képviselő, Thomas Massie sem vett részt az ülésen. Emellett Donald Trump alelnök-jelöltje, az ohiói szenátor JD Vance sem volt a teremben.

Szintén távolmaradt Kamala Harris alelnök, aki alapesetben az ülés levezető elnöke lett volna. A jó eséllyel hamarosan demokrata elnökjelöltté váló politikus csütörtökön, Bidennel együtt találkozik Netanjahuval.

A Kongresszus épülete előtt pedig több ezren tüntettek az izraeli kormányfő ellen. A hatóságok magas kerítéssel és fokozott rendőri jelenléttel védték a törvényhozás épületét.

Tüntetők a Kongresszus épülete előtt
photo_camera Tüntetők a Kongresszus épülete előtt Fotó: MICHAEL A. MCCOY/Getty Images via AFP

Beszédében Netanjahu is kitért az épület előtt tüntetőkre. Azt mondta, hogy a résztvevőknek szégyellniük kellene magukat, amiért a gonosz, a Hamász mellett állnak. (via Reuters, Guardian)

Kiemelt videóink