Olvasónk egyetemi felvételi pontszáma váratlanul 28 ponttal csökkent a ponthatárhirdetés előtt egy nappal

oktatás
július 24., 16:19

Több felvételiző aggódva várja a ma esti, 8 órai egyetemi ponthatárhirdetést, miután a felvi.hu rosszul számolta ki a felvételi pontját. A kaotikus helyzetet az okozza, hogy idén változik a felvételi pontszámítás, az egyetemek nagyobb szabadságot kapnak a folyamatban.

Egyik olvasónkat például kedd este 8 órakor hívta fel az egyik osztálytársa, hogy a Felvin hirtelen lecsökkentek a felvételi pontszámai. Olvasónk ezután ellenőrizte a saját Felvi-profilját, és azt látta, hogy megvan az összes pontja. Egy órával később azonban már 28 ponttal kevesebbet írt neki a rendszer.

Amikor alaposabban megnézte az adatokat, azt tapasztalta, hogy a középiskolai év végi eredményeiért járó 78 pontja nullázódott. Az összpontszáma csak azért nem ennyivel csökkent, mert a felvételizők számára több pontszámítási mód áll rendelkezésre, és a rendszer automatikusan a legkedvezőbbet választja ki. Olvasónk esetében a középiskolai pontok nullázódása miatt egy másik pontszámításai mód lépett életbe, így csak 28 ponttal csökkent az összpontszáma.

Olvasónk még kedd este levelet írt az Oktatási Hivatalnak (OH) a probléma miatt. Azt a választ kapta, hogy rendszerhiba áll fenn, ezért javasolták neki, hogy szerda reggel keresse fel az egyetemet vagy az OH-t.

Szerda reggel 9-kor újra írt az OH-nak, ahonnan egy óra múlva választ is kapott. Azt írták neki, hogy lezárt a felvételi rendszer, ezért már nem számolják újra a pontokat. A Felviben található pontok lesznek az érvényesek. Olvasónk ezután már nem kapott újabb tájékoztatást az OH-tól, így tanácstalanul várja az esti ponthatárhirdetést.

Felvételizők a 2022-es budapesti ponthatárhirdetésen
photo_camera Felvételizők a 2022-es budapesti ponthatárhirdetésen Fotó: Kristóf Balázs/444

A 444-nek egy egyetemi forrás azt mondta, hogy soha nem látott mértékű jogorvoslati hullámra számít, mert az OH nagyon sok hallgató adatát hibásan rögzítette.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az OH-nak. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy mi okozza a pontszámítási hibákat, és miért nem lett kész korábban az új pontszámítási rendszer. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Közreműködött: Windisch Judit

Kiemelt videóink