„Sztrájkolt? Csak azért kérdezem, hogy lázadó típus-e” - szegezték egy tanárnak a kérdést az állásinterjún

oktatás
július 24., 06:17

Noha az évzáró óta 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok, nem egyszerű állást találnia azoknak a pedagógusoknak, akik a státusztörvény miatt felmondtak, és alá sem írták az új szerződésüket - írja a Népszava.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint diszkriminatív, és az egyenlő bánásmód törvénnyel is ellentétes, hogy valakit azért nem vesznek fel állami iskolába, mert korábban elutasította a törvényt.

Nagy olyanról is hallott, hogy egy jelentkezőnek nekiszegezték a kérdést: „sztrájkolt? Csak azért kérdezem, hogy lázadó típus-e.” Az illetőt végül nem vették fel. Nagy szerint alkotmányos alapjogot sért, ha valakit azért nem alkalmaznak, mert élt a sztrájkjoggal, egy igazgatónak pedig nincs köze hozzá, hogy a jelentkező valaha sztrájkolt.

A tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ azt írta, a sztrájkban való részvétel miatt senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés, a státusztörvénnyel kapcsolatban viszont a tankerületeknek adnak igazat. Úgy gondolják, az érintetettek maguk döntöttek úgy, hogy a továbbiakban „nem kívánnak az új pedagógus életpálya törvény hatálya alatt köznevelési intézményben dolgozni, ezért felvették a végkielégítésüket és távoztak.”

Kapcsolt kép: Michèle Constantini/PhotoAlto via AFP

Kiemelt videóink