Hőlégballonon emelték a magasba a lángot

  • Majdnem négyórás megnyitót tartottak a párizsi olimpián
  • Először nem stadionban vonultak fel a csapatok, hanem 84 hajón Párizs közepén, a Szajnán.
  • A fellépők között volt Lady Gaga és Celine Dion.
  • A lángot Marie-Jose Perec és Teddy Riner gyújtotta meg.
74 poszt
Időrend
július 26., 23:41

Elég monumentális volt

Párizsnak még a giccs is jól áll, erre a megnyitóra pedig még abból is az ízlésesebb jutott: jó tempóban levezényelt, látványos, eredeti és helyenként váratlanul vad show volt, érdekes és vagány dalbetétekkel, meglepő performanszokkal, lásd Gojira-megmenés, izgalmas cameókkal, és eszement fényjátékokkal. Ma még az eső is jól állt Szajnának. A negyedik óra végére kicsit zsibbasztó lett a buli, de még épp időben szállt fel a hőlégballon. Mi is felszállunk. Holnap folyt.köv

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP
július 26., 23:33

Párizs felett marad az olimpia lángja

Ebben is újított Franciaország: hőlégballonnal világít majd a játékok alatt az olimpia lángja, amit Párizsból valószínűleg szinte mindenhol lehet majd látni. Ezzel a 3,5 órás megnyitó ceremónia véget ért.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP
július 26., 23:27

Celine Dion zárja a megnyitót

Neurológiai betegsége diagnosztizálása óta nem lépett színpadra Celine Dion, most a L’Hymne à l’amour című dalt énekli. Hatalmas ováció fogadta.

július 26., 23:26

Marie-José Pérec és Teddy Riner gyújtják meg a lángot

És mire meggyújtják, elemelkedik a földről a lánggal egy hatalmas hőlégballon. Mégsem voltak igazak azok a hírek, hogy egyvalaki gyújtja majd meg a lángot. Marie-José Pérec háromszoros olimpiai bajnok francia atléta, 200 és 400 méteres számokban nyert, a természetesen szintén francia Riner dzsúdóban szerzett három aranyat.

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP
photo_camera Fotó: BEN STANSALL/AFP
július 26., 23:13

Amélie Mauresmo korábbi francia teniszcsillag veszi át a lángot

Nadaléktól, akik időközben kikötöttek, és indul meg vele a torony felé, ahol Tony Parker NBA-sztár csatlakozik hozzá. A Louvre előtt haladnak el a lánggal, és többen csatlakoznak hozzájuk, köztük Nantenin Keita paralimpikon is.

július 26., 23:13

Az M4 kommentátorainak nem tetszik a megnyitó

Az M4 kommentátorai a közvetítés alatt már másodjára derpegnek azon, hogy a megnyitó nem a sportolókról szól, ahogy azt a NOB kérte. A kommentátorok sokallták a képernyőn szereplő táncosokat, szerintük hozzájuk képest például a lángot is vivő Rafael Nadal keveset szerepelt.

július 26., 23:06

Ismerik azt a viccet, hogy Carl Lewis, Serena Williams, Rafael Nadal és Nadia Comăneci ülnek egy motorcsónakban

és miközben körbe cirkálnak a Szajnán az Eiffel-torony mellett, egy fáklyát adogatnak körbe egymásnak? Pedig nem vicc, ez történik épp.

photo_camera Fotó: FRANCK FIFE/AFP
július 26., 23:01

Fényjáték az Eiffel-tornyon

Miközben még mindig nem tudni, hol és ki gyújtja meg a lángot.

photo_camera Fotó: PAUL ELLIS/AFP
július 26., 22:58

Zinédine Zidane adja át a lángot Rafael Nadalnak

A francia aranylabdás előbb átvette a fáklyát a rejtélyes fantomalaktól, elindult vele a pódium felé, közben pacsizott mindenkivel, aki el tudta érni a kezét, majd egy öleléssel átadta a vele szemben érkező spanyol teniszklasszisnak.

photo_camera Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP
július 26., 22:55

Emannuel Macron megnyitotta az olimpiai játékokat


photo_camera Fotó: CAMERON SPENCER/AFP
július 26., 22:52

A NOB elnöke nyitott és befogadó olimpiáról beszélt

Thomas Bach sportolókat, szervezőket, vendéglátókat, önkénteseket, és még a hatóság képviselőit köszöntötte. Egy nyitott, befogadó, fiatalos és városias olimpiáról beszélt, és a nemek közötti egyenlőség fontosságát hangsúlyozta. Párizsról, az alapító Coubertin báró szülővárosáról, már-már meghatottan beszélt. Azt is mondta, hogy az olimpia előremozdítja a békét, az olimpikonok szolidaritásukkal többet kifejeznek egyszerű sportteljesítményeknél. A sokszínűség, az emberségesség jelentőségét hangsúlyozta és még egyszer megköszönte Franciaországnak, hogy otthont ad a játékoknak.

photo_camera Fotó: LOIC VENANCE/AFP
július 26., 22:48

„Hosszú ideje udvarol Párizs az olimpiának ”

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy 100 évvel azután köszönhetünk itt titeket, hogy Párizsban rendeztek olimpiát” - kezdte beszédét Tony Estanguet, az olimpia szervezőbizottságának elnöke.

Estanguet arról beszélt, hogy óriási felelősséggel jár ennek az örökségnek a továbbvitele, épp ezért beletették a szívüket-lelküket. Köszönetet mondott mindenkinek, aki a szakadó eső ellenére itt van. „Hosszú ideje udvaroltunk az olimpiának, hogy újra itt lehessen Párizsban” - mondta.

Elmondása szerint a franciákat a játékok segítettek tovább nőni. „Még ha Franciaországban soha nem értünk együtt, az olimpiában tudjuk hogyan fogjunk össze.” Estanguet megköszönte az önkéntesek munkáját, a sportolóknak is köszönetet mondott, amiért értékes pillanattal ajándékoznak meg minket.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

„Ma este ti vagytok azok, akik emlékeztetnek minket arra, hogy az emberiség akkor a legszebb, ha együtt van. A következő 16 napban az emberiség legszebb formáját mutatjuk be. A sport egy univerzális nyelv, amelyen együtt osztozunk” - mondta.

A francia indulókhoz is intézett néhány szép szót: az egész ország értük szorít, az egész nemzet együtt lesz büszke rátok.

július 26., 22:38

Egy összeállítás ment le arról, hogy a menekülteket

hogyan segítheti a sport. Az olimpiai Lauer-díjat a menekültcsapatot létrehozó Filippo Grandi kapta.


július 26., 22:31

Az Eiffel-torony lábai előtt zajlik a finálé

Itt gyújtja majd meg a lángot a rejtélyes fantom. Itt gyűlnek össze a sportolók, akik azóta kikötöttek hajóikkal, és elhagyták a fedélzetet. Maga toronyhoz és a lánghoz vezető út is az Eiffel-tornyot formálja meg. És továbbra is esik.

photo_camera Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu via AFP