Ideje befejezni a gázai háborút – mondta Kamala Harris, miután fogadta Netanjahut

külföld
július 26., 05:58

Kamala Harris amerikai alelnök – aki várhatóan a demokraták jelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson – „őszinte és konstruktív” megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, de Joe Biden elnöknél keményebb hangot ütött meg, írja a BBC.

Harris azt mondta, hogy világossá tette „komoly aggodalmát” a gázai áldozatok miatt, és közölte Netanjahuval: nem mindegy, hogyan védekezik Izrael. „Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen” – fogalmazott a Fehér Házban tartott személyes megbeszélésük után. Harris hangsúlyozta a kétállami megoldás szükségességét is, miközben felszólította az amerikaiakat, hogy legyenek tisztában a konfliktus „árnyaltságával”.

Kamala Harris a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut
photo_camera Kamala Harris a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Netanjahu korábban, szintén csütörtökön, találkozott Joe Biden elnökkel, aki vasárnap visszalépett az újraválasztási kampányától.

Netanjahu egy nappal azután tárgyalt a Fehér Házban, hogy a kongresszusban tüzes beszédet mondott, amelyben „teljes győzelmet” ígért a Hamász fölött. Közben több ezer palesztinbarát tüntető demonstrált a ház előtt. Az izraeli miniszterelnökre otthon és külföldön egyaránt nyomás nehezedik, hogy vessen véget a kilencedik hónapja tartó izraeli-gázai háborúnak, jegyzi meg a BBC.

Kiemelt videóink