Idén 3000 milliárdot költ az állam kamatokra, és ebben még nincs benne a titokban felvett kínai gigahitel

gazdaság
július 26., 06:44

Az idén már 3109 milliárd forintot költ a kamatokra költségvetés, holott 2020 előtt ez az összeg még az évi ezermilliárdot sem érte el, írja a Népszava. Ebben az összegben a lap szerint még nincs is benne annak a gigantikus, 1 milliárd eurós hitelnek a kamatterhe, amit idén tavasszal vett fel kínai bankoktól a magyar állam elég nagy titokban (a hitelfelvételről semmilyen kommunikáció nem volt, csak a Portfolio vette észre az Államadósság Kezelő Központ nemrég közzétett statisztikájában) – azt ugyanis az ÁKK által közölt adatokból egyszerűen nem lehet tudni, hogy milyen kamatozású ez a hitel.

A több mint 3000 milliárd forintos éves kamatteher azt jelenti, hogy a magyar állam idén többet költ az államadósságra, mint az egészségügyre (2553 milliárd forint), illetve hogy GDP-arányosan a magyar államnak kerül a legtöbbe saját adósságának a finanszírozása az EU-ban. Idén az államháztartási hiány háromnegyede az adósság kamataiból jöhet össze, írja a lap.

Erről tanúskodnak a hét elején megjelent féléves államháztartási adatok is. A pénzügyminisztériumi jelentés szerint június végéig 2009,49 milliárd forintot költött az állam kamatkiadásokra. Az úgynevezett nettó kamategyenleg – tehát a kamatkiadások és kamatbevételek különbsége – 1775,6 milliárd forint volt, nagyjából másfélszerese a tavalyinak (1173,9 milliárd forint). Összehasonlításként: az egészségügyi gyógyító-megelőző ellátásra 1352,73 milliárd forint jutott az idei első félévben, ami 30 százalékkal, 422 milliárd forinttal kevesebb.

link Forrás

A magyar államnak most nagyjából 55 ezer milliárd forintnyi adóssága van, ebből 3200 milliárd forint a devizaadósság. A legújabb, kínai hitel nagyjából 10 százalékkal növelte a devizaadósságot, de ami fontosabb: már 2027-re, tehát a következő választás utáni évre vissza is kell fizetni.

Kiemelt videóink