Most lehet reklamálni az Oktatási Hivatalnál a hibás felvételi pontok miatt

oktatás
július 26., 12:03

Akinek elszámolták a pontjait, keresse bátran az Oktatási Hivatalt – üzente a pórul járt felvételizőknek Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Azt ígérte, az Oktatási Hivatal csak az egyeztetés után adja majd ki a besorolási döntést, vagyis a felvételről szóló értesítőt.

A 444-nek több diák, illetve szülő jelezte, hogy adminisztrációs hiba miatt az informatikai rendszerben egyik napról a másikra csökkentek pontjai, eltűnt a bizonyítványa vagy nem a legjobb eredményét vették figyelembe.

Volt, akit ennek ellenére is felvettek, mások viszont kiestek.

Az érintettek arra is panaszkodtak, hogy hiába próbálkoztak az Oktatási Hivatalnál vagy az egyetemnél, a ponthatár kihirdetése előtt nem jutottak semmire.

A reklamáció ideje most jött el, Vitályos szerint „az Oktatási Hivatal várja a megkereséseket.”

A felvi.hu-n megjelent tájékoztató szerint adminisztratív hiba miatt újra lehet számolni a pontszámokat, és „a jelentkezők az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu e-mail címre írhatják meg röviden álláspontjukat a pontszámítással kapcsolatban.”

A hivatal azt írta, minden jelzést megvizsgálnak, és ha indokolt, módosítják a besorolási döntést, a jelentkezőt pedig mindenképp értesítik.

Ha nem adminisztratív hiba történt, és hivatalból nem módosítható a pontszám, akkor a besorolási döntéssel szemben bírósághoz lehet fordulni.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, olyan nem fordulhat elő, hogy akit most felvettek, azt később kitúrja más. „A hibákat az egyetemeknek kell helyrehozni, legfeljebb nagyobb létszámmal indul egy szak.”

A miniszter az Oktatási Hivatal hibájáról nem beszélt, csak azt mondta, „minden egyetem felelőssége, hogy a pontokat átláthatóan, világosan számolja”.

A zavart idén az okozta, hogy változott a pontszámítás, az egyetemek maguk dönthették el, mire adnak 100 pluszpontot. Ehhez egy új számítógépes rendszer is készült, az adatokat az Oktatási Hivatal és az egyetem is kezelte. A héten folytatott beszélgetések alapján mindként oldalon követhettek el hibákat, bár egy egyetemi vezető forrásunk leginkább az Oktatási Hivatalt hibáztatta a „káoszért.” Szerinte

soha nem látott jogorvoslati hullám indulhat.

Az ügyben megkerestük az Oktatási Hivatalt illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumot is, hogy mennyire volt tömeges az adminiszrációs hiba és indítanak-e vizsgálatot.

Cikkünk megjelenése után válaszolt az Oktatási Hivatal, de csak annyit írt, hogy egyedileg vizsgálják és folyamatosan dolgozzák fel a megkereséseket, az intézményi pontokat érintő kérdéseknél bevonják az intézményeket is.

Kapcsolt kép: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Kiemelt videóink