Több mint száz ember nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel csalók

bűnügy
július 26., 07:05

A Magyar Nemzeti Bank nemrég vezetői körlevelet adott ki, miszerint azt várja el a bankoktól, tegyék lehetővé, hogy ügyfeleik letilthassák a teljesen online személyihitel-igénylést.

Ahogy a Bank360 is írta, sok banknál megvan az a lehetőség, hogy az internetbankon vagy a mobilbankon keresztül személyi kölcsönt vehetnek fel a már meglévő ügyfeleik, ilyen esetben a hitelbírálat automatikus, és pár perc alatt ott is van a számlán az igényelt összeg.

Ezt a lehetőséget használták ki csalók is. A Bank360.hu kérdésére az MNB közölte, hogy a válaszadó bankok portfóliójában 2021. január 1. és 2023. április 1. között mintegy 250 visszaélés történt, ezek közül 120 esetben jártak sikerrel a csalók. Az átlagos ügyfélkár megközelítette a 4 millió forintot, és valamennyi esetben személyi kölcsönt vettek fel az érintett ügyfelek nevében a csalók.

A Bank360 azt írja, augusztustól nagyobb lesz a biztonság, mert egyszerűbb lesz a csalásra használt bankszámlák zárolása. Így nagyobb lesz az esély a pénz teljes vagy legalább részleges visszaszerzésére.