Egyre nagyobb területeket perzselnek fel az USA északnyugati partvidékén pusztító erdőtüzek

katasztrófa
július 27., 15:11
  • Egyre nagyobb területeket perzselnek fel az Egyesült Államok északnyugati partvidékén pusztító erdőtüzek.
  • Kalifornia állam három északi megyéjében pénteken rendkívüli állapotot hirdettek ki, és lakosok ezreit telepítették ki.
  • Oregon államban hatósági közlések szerint már 1 millió hektárnyi terület égett le.
photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Pénteken három észak-kaliforniai megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki, hatósági közlések szerint a lángok péntek estig 240 ezer hektárnyi területet perzseltek fel. A tűz gyors terjedése miatt Butte és Tehama megyében kb. 4000 lakost kellett kimenekíteni.

Az idén eddigi legnagyobb, szerdán kiütött erdő- és bozóttüzekben két ember megsérült, és 134 épület megrongálódott, de további több ezer épület is veszélynek van kitéve – közölték az illetékes kaliforniai hatóságok.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

A tűzoltók péntek reggelre az állam északi részén égő területnek csak a 3 százalékát tudták körbehatárolni, de a késő esti órákra már ennyit sem.

„A tűz továbbra is agresszívan terjed a hegyvidéki terület meredeksége és a szél miatt. Újabb evakuálási parancsot és figyelmeztetéseket adtak ki” – közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Csütörtökön eltűnt egy tűzoltó repülőgép a Kalifornia állambeli Seneca közelében. A hatóságok pénteken közölték, hogy a gép lezuhant, roncsait megtalálták, a pilóta meghalt.

1 millió hektár égett le

Az Oregon állam keleti részén terjedő, villámcsapások keltette tűz csaknem 300 hektárnyi területet perzselt fel péntek estig. Három ember megsérült, két lakóház és 13 egyéb építmény a lángok martalékává vált. Péntek esti adatok szerint az állam területén 124 tűz pusztít, és több mint 1 millió hektárnyi terület perzselődött fel.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

A klímatudósok az éghajlatváltozásnak tulajdonítják az erdőtüzek növekvő gyakoriságát, főként a villámcsapás okozta tüzekét. Az USA nyugati államaiban rekordhőség és tartósan száraz időjárás uralkodik, amelyek tovább segíti a tűzvészek gyors kialakulását. (MTI)

Kiemelt videóink