Nyolcadik a magyar 4x100-as gyorsváltó, Muhari még nem tudja feldolgozni az érmet

július 27., 22:05

Párizstól több mint 15 ezer kilométerre is rendeznek olimpiai versenyszámot

A szörfösök nem a Szajnát, hanem a tahiti hullámokat fogják meglovagolni, méghozzá szombat éjszakától. Ennek a helyszínválasztásnak a korallzátonyok láthatják a kárát.

Tahitin, a Teahupo’o partszakaszon fogják rendezni az olimpia szörfversenyeit. A partszakasz ezzel a rendező várostól eső legmesszebbi helyszín, ahol valaha olimpiai versenyszámot rendeztek.

photo_camera Fotó: JEROME BROUILLET/AFP

A szörfözés helyszín keresése új probléma az olimpiákon. A szörf először a 2021-es olimpián szerepelt a programban, akkor a Japánban található Tsurigasaki strandon rendezték meg a versenyt. Franciaországnak viszont nincs jelentős szörparadicsoma, így a versenyszámot a közigazgatásilag Franciaországhoz tartozó Tahitire vitték.

Az egzotikus helyszínválasztást sok kritika érte. Az előkészületek és a versenyhez felhúzott bírói torony helyi aktivisták szerint károsítja a korallzátonyt. A korallzátony károsodása a szörfözésre is rossz hatással lehet, mivel a zátonyrendszerek alakítják Teahupo’o egyedi hullámait. A végül megvalósult bírói torony alumíniumból készült, és kisebb, mint az eredetileg tervezett épület.