Óránként 5000 hektárt pusztít el a hatalmas erdőtűz Kaliforniában

külföld
július 28., 16:43

Feltételezhetően egy gyújtogatás eredménye az az erdőtűz, amely szerda óta terjed Kalifornia északi részén, eddig már több mint 350 ezer hektárt égetett fel Chico városától északkeletre. Az állami tűzoltóság szerint vasárnap reggelre csupán a tűz 10 százalékát sikerült megfékezni, jelenleg is körülbelül 3700 tűzoltó és 16 helikopter oltja a tüzet, amelynek terjedését a meredek terep és a széllökések is táplálják, írja a BBC.

photo_camera Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu via AFP

Csütörtökön letartóztattak egy 42 éves férfit, aki a gyanú szerint azzal okozta a tüzet, hogy egy égő autót gurított egy víznyelőbe a Butte megyei Alligator Hole közelében.

Billy See tűzoltóparancsnok szerint szombaton háromszor annyi ember oltotta a tüzet, mint pénteken, de még így is kevesen vannak.

photo_camera Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu via AFP

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken rendkívüli állapotot hirdetett Butte és Tehama megyékben az erdőtűz miatt. Azt mondta, már ez az egyik legnagyobb tűz kalifornia történelmében. Butte megyében már evakuálni is kellett, Cohasset 400 fős lakosságát kellett kitelepíteni, mivel a tűz kontrollálatlanul terjed tovább. A városban 134 épület semmisült meg, 4200 pedig jelenleg is veszélyben van.

Kiemelt videóink