Világbajnoki címvédő és világelső magyar a férfi párbajtőrözők mezőnyében

olimpia
július 28., 07:05

Vasárnap rendezik a férfi párbajtőr egyéni versenyét a párizsi olimpián. Azon ritka sportágak egyike ez, amiben nem egy, hanem két aranyéremre esélyes magyar sportoló is van. Végigvettük, kikért szoríthatunk.

Siklósi Gergely

Siklósi a 2021-es olimpiára világbajnoki címvédőként érkezett. Tokióban ezüstéremig jutott, a döntőben a francia Romain Cannone verte meg.

A legutóbbi olimpia óta egy bázeli Eb-ezüstérem a legnagyobb eredménye, ezt idén szerezte, az olimpiai felkészülés alatt.

photo_camera Siklósi Gergely Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, Tokió óta a személyisége és a vívása is érettebb lett, a felkészülése pedig tudatosabb volt.

Siklósi második kiemelt az olimpián, de a világranglistán az első helyen áll. 13:40-kor kezd, a Mohsen–Jurka meccs győztesével találkozik.

Koch Máté

2023 párbajtőr-világbajnoka (a 2021-es Siklósihoz hasonlóan ő is világbajnoki címvédőként érkezik első olimpiájára), az olimpia első számú kiemeltje.

Koch 2017-ben tűnt fel, mikor 17 évesen egy heidenheimi Világkupa-versenyen a selejtezőből az elődöntőkig menetelt, bronzérmet szerzett.

photo_camera Koch Máté (jobbra) vív a 2023-as világbajnokságon Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Koch Máté fiatalon a habitusával tűnt ki versenytársai közül. Volt edzője, Halla Péter azt mondta róla 2018-ban, hogy robbanékony, hirtelen természetű és virtuóz. Pontosan ezek miatt került a fegyelmezettségről ismert Hallához a fiatal Koch. Mostani edzője az olimpiai ezüstérmes Boczkó Gábor. 2023-as világbajnoki címe után azt nyilatkozta az MTI-nek Boczkó, hogy Koch a vívásnak él, és minden, ami nem vívás, az fura neki.

Habár sokaknál az első számú esélyes Koch, nem beszélhetünk hatalomátvételről Siklósi Gergely és közte. A két vívó, akik leghamarabb a döntőben találkozhatnak, nem különböznek egymástól tudásban, és már vérmérsékletben sem. Koch az utóbbi években fegyelmezettebbé vált, a régi heves természete látszólag a múlté.

Siklósi számára nem jó előjel, hogy Koch Máté 2023-ban, a világbajnokságon megverte. Ez volt az első alkalom, hogy legyőzte őt.

Koch a Nemzeti Sportnak arról beszélt, igyekszik nem helyezni nyomást magára. „Papíron az egyik legnagyobb esélyesnek számítok, nekem nem szabad attól félnem, hogy az ellenfelek legyőzhetnek – féljenek ők! Nem én megyek oda a pásthoz Párizsban, hanem az ellenfél jön oda hozzám, ő akar engem megverni. Nekem ezt így kell felfognom, és ha sikerül, szerintem jelentős eredményeket érhetek el.”

Koch Máté 12:25-kor kezd, a kanadai Zhang vagy a venezuelai Lugo lesz az ellenfele.

Andrásfi Tibor

A két világsztár mellett Andrásfi Tiborra kevésbé figyelnek, pedig ő is eredményes vívó. Kétszeres junior-világbajnok, 2022-ben Világkupa-győztes a svájci Bernben, 2023-ban csapat Európa-bajnok.

Nincs könnyű helyzetben, ha továbbjut a venezuelai Limardo Gascon ellen, akkor feltehetőleg Koch Mátéval kell majd vívnia.

A mezőny többi része

Az élmezőny legidősebb tagja Yannick Borel, aki olimpiai bajnoki címén kívül ötszörös világbajnok és hatszoros Európa-bajnok. Olimpiai érmét és világbajnoki érmei nagy részét csapatban nyerte. Borel a vívószövetség honlapjának azt nyilatkozta, érmet akar szerezni Párizsban. Az ő esetében nagy kérdés, hogy hazai versenyzőként milyen bíráskodás lesz a meccsein.

Yannick Borel a párizsi Operában pózol
photo_camera Yannick Borel a párizsi Operában pózol Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Nem Borel a franciák egyetlen reménye. A mezőnyben ott van az olimpiai címvédő Romain Cannone is, aki 2022-ben világbajnok lett egyéniben és csapatban is, 2024-ben pedig Európa-bajnok csapatban.

Az Ázsia Játékok címvédője, a japán Kano Koki szintén éremesélyes, csakúgy, mint az olasz Davide Di Veroli, akit Koch Máté megvert a 2023-as vb-döntőben.

A párbajtőr 10 órakor kezdődik az előselejtezőkkel, a főág programja 12:25-kor kezdődik, többek között Koch Mátéval.

Kiemelt videóink