Bakondi György szerint csak sofőröket engedett el a kormány, nem veszélyes embercsempészeket

belföld
július 29., 06:25

A veszélyes embercsempészeket nem, csak a sofőröket engedte szabadon a kormány – nyilatkozta az RTL Híradónak Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Tusnádfürdőn.

Bakondi szerint tehát olyanok, „akik súlyosabb cselekményt követtek el, megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, ők nincsenek az elengedettek közt, ők börtönben vannak”, és csak azokat engedték szabadon, akik pénzért, sofőrként vettek részt az embercsempészetben. Bakondi elmondása szerint ez nem jelent biztonsági kockázatot.

photo_camera Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j) a röszkei közúti határátkelõhelynél tartott sajtótájékoztatón 2023. július 18-án. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Helsinki Bizottság szakértője viszont azt mondta, nem tudja, mire alapozza ezt a kijelentését a biztonságpolitikai szakértő, ugyanis a vonatkozó rendelet nem tesz különbséget az embercsempészek között.

Bakondi szerint „sokkal nagyobb lenne a kockázat, ha többezer embert, aki mondjuk autóval vitt valakit, börtönben tartanánk hosszú ideig, ezáltal börtönzsúfoltságot idéznénk elő.”

A HVG idén januárban már azt írta, csak tavaly több mint 2000 külföldi embercsempészt engedtek ki magyar börtönökből.

Kiemelt videóink