A rendőrség az egyik legnagyobb adós Magyarországon: 23 milliárdot görget maga előtt a karhatalom

belföld
július 30., 07:15

A rendőrség 23,3 milliárd forintnyi lejárt, kifizetetlen adósságot halmozott fel a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint, és a börtönöknek is van 4,2 milliárdos adóssága – írja a Népszava. A MÁK aktuális nyilvántartása alapján a legnagyobb adós a különleges műveletekért felelős Készenléti Rendőrség, ők 4,7 milliárddal tartoznak a beszállítóiknak. Nem sokkal marad el mögöttük az ORFK és a BRFK sem.

Az, hogy a költségvetési intézmények adóslistáján csupa rendőri szerv van a dobogón, új helyzet, mert az elmúlt években a nagy adósok listáját szinte mindig kórházak vezették. Júniusban azonban volt egy részleges kórházi adósságrendezés, ami a kórházak összadósságát tízmilliárd forinttal csökkentette, így most az állami kórházak éppen 48 milliárdos mínusznál tartanak – legtöbbel, 2,3 milliárddal közülük a János Kórház tartozik.

photo_camera Fotó: Lehoczky Péter/MTI/MTVA

A költségvetési intézményeknek összesen 79,9 milliárd forint a lejárt és kifizetetlen adósságuk. Mint a Népszava megjegyzi, ez jelentősen elmarad a márciusban mért 134 milliárdos történelmi csúcstól, de bőven meghaladja az elmúlt tíz év átlagát. A lejárt adósságokat görgető intézmények leginkább cégeknek és beszállítóknak tartoznak, akik így egyrészt kénytelenek előfinanszírozni a rendőrség vagy a kórházak működését, másrészt közben a kifizetetlen számlák utáni adókat is be kell fizetniük.

Kiemelt videóink