Brüsszel is vizsgálja, miért engedi be könnyebben az oroszokat a magyar kormány

POLITIKA
július 30., 16:10

Már az Európai Bizottság is vizsgálja azt a magyar szabályozást, amely könnyített eljárással juttatná uniós vízumhoz az orosz és a belarusz állampolgárokat – írta az Eurológus.

Anitta Hipper szóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy az ügy részleteit megismerje. Közölte azt is, az EU számára Oroszország biztonsági fenyegetést jelent, különösen a schengeni térség biztonságával összefüggésben, és erre a tagállamoknak is tekintettel kell lenniük.

Ezzel kapcsolatban Magyarországnak is vannak kötelezettségei, a belépési feltételeket hozzá kell igazítani a schengeni határellenőrzési kódexhez. Ez a többi között azt írja elő, hogy csak azokat lehet beengedni, akik nem állnak beutazási tilalmat elrendelő figyelmeztető jelzés hatálya alatt a Schengeni Információs Rendszerben, illetve nem jelentenek veszélyt a tagállamok közrendjére, biztonságára.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke komoly kockázatot lát abban, hogy Magyarország a napokban enyhítette az oroszokkal szembeni vízumkorlátozásokat. Szerinte

a lépés kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt.

Weber emiatt levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, és sürgős ellenintézkedéseket követelt az EU vezetőitől. Azt kérte, az ET vegye fel a kérdést a következő vezetői csúcstalálkozójára.

Magyarország júliustól – részben a Paks 2 munkaerőigényére hivatkozva - kibővítette a Nemzeti Kártyával magyarországi munkavállalásra jogosultak körét. Korábban főleg szerb és ukrajnai vendégmunkások dolgozhattak ezzel a kártyával Magyarországon, mostantól azonban néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető ez a munkavállalási forma. Ehhez nem kell benyújtani konkrét munkaerőigényről szóló igazolást sem, így várhatóan könnyebb lesz azt megszerezni.

Rácz András Oroszország-szakértő is komoly nemzetbiztonsági kockázatot lát ebben. Azt mondta, az oroszok számára ez belépést jelent az egész schengeni övezetbe.

Frissítés: Szijjártó Péter külügyminiszter azt közölte, az orosz és belorusz állampolgárok továbbra is csak vízum birtokában léphetnek az ország - és így a schengeni övezet területére -, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak.

A tiltakozást a balti propaganda-háborúnak tudja be.

Címlapi kép: Valerij Sarifulin/AFP

Kiemelt videóink