Norvégia a kokainkereskedelem új európai kapuja

külföld
július 30., 10:24

Egyre inkább Norvégiát használják a kábítószercsempészek Európa kapujaként - figyelmeztet az oslói polgármester. Ahogy a drogtranzit olyan hagyományos nagy átrakodó állomásait, mint Anwerpen, egyre szigorúbban és hatékonyabban ellenőrzik a hatóságok, a kokaincsempészek új útvonalakat forszíroznak, és ezek között meghatározó Norvégia és Svédország.

Anne Lindboe oslói polgármester szerint átszámolva nagyjából évi 270 milliárd forint értékű kábítószert csempészhetnek át Norvégia legnagyobb kikötőjén. Ő ezért a gyenge ellenőrzést okolja: a kikötőben egyelőre csak egy mobil szkenner van, a kézi eszközök pedig nem túl hatékonyak.

Banánszállítmányban talált kokainszállítmány az oslói rendőrség felvételén
photo_camera Banánszállítmányban talált kokainszállítmány az oslói rendőrség felvételén Fotó: Handout / OSLO POLICE DISTRICT / NTB / AFP

A norvég kormány is a vámhatóságok finanszírozásának növelését javasolja. „A kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés veszélyt jelent társadalmunkra. A bandák megállításához meg kell fosztanunk őket a bevételeiktől, és meg kell akadályoznunk a kábítószer-áramlást Norvégiába. Tisztában vagyunk azzal, hogy Oslo az illegális kábítószer-importra használt kikötők egyike” - mondja Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter.

(Guardian)

Kiemelt videóink